fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvidentan veliki pritisak investitora na inženjere

Evidentan veliki pritisak investitora na inženjere

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Status inženjera u Crnoj Gori je u skladu sa drugim strukama u državi, ali je evidentan veliki pritisak investitora i loših izvođača na inženjere koji su u funkciji nadzora ili kao revidenti tehničke dokumentacije, saopštio je predsjednik Inženjerske komore (IKCG), Srđan Laković.

“Komora smatra da te ljude moramo da zaštitimo od neodgovornosti tih struktura i da im pomognemo da slijede struku, a da struka bude glavno mjerilo prilikom izgradnje objekata i Crne Gore“, poručio je Laković na naučno-stručnom skupu pod nazivom Građevinarstvo, nauka i praksa 2020, koji je održan u Kolašinu.

Na skupu, koji je okupio oko 250 učesnika iz regiona i Evrope, prijavljeno i 138 naučnih i stručnih radova.

Laković je rekao da je osnovni zadatak IKCG stručno usavršavanje članova.

„Komora je i ovog puta sa oduševljenjem prihvatila da bude koorganizator ovog događaja, koji je idealan spoj nauke i prakse u građevinarstvu. Slijedimo put koji smo odredili i za koji smatramo da je ispravan, a to je put stručnog usavršavanja“, naveo je Laković, prenosi PR centar.

On je kazao da će u budućnosti cilj Komore biti promovisanje inženjerske struke, kako bi zadržali mlade inženjere u Crnoj Gori.

Predsjednica Strukovne komore građevinskih inženjera Crne Gore i član Upravnog odbora IKCG, Slavka Žižak, saopštila je da će obuka inženjera u Crnoj Gori za primjenu eurokodova biti najvažnija aktivnost Komore tokom ove godine.

„Bili smo u obavezi da od 1. avgusta prošle godine pređemo na projektovanje, a samim tim na izvođenje, nadzor, reviziju pod eurokodovima. Tražili smo od nadležnog ministarstva da se to prolongira, što su nam i dozvolili“, rekla je Žižak.

Ona je saopštila da IKCG sprovodi obuke za primjenu eurokodova.

„Krajnji rok za implementaciju eurokodova je 1. avgust. Dakle, od tog datuma će se projektovati samo po eurokodovima. Htjela bih da poručim svim privrednim društvima da učestvuju u tome i da nam pomognu da taj teret ne snose samo članovi, već i da oni učestvuju u tome“, poručila je Žižak.

Ona je kazala da je primjena eurokodova državni projekat koji se mora realizovati, a IKCG je, kako je objasnila, nosilac tog zadatka.

„Nama je neophodna saradnja sa Građevinskim fakultetom i uvijek smo podržavali ovaj skup, a sada smo smatrali da treba da budemo i suorganizatori i jedan od osnovnih razloga je primjena eurokodova. To predstavlja revoluciju u projektovanju i izgradnji objekata“, ocijenila je Žižak.

Ona je poručila da bi izvođači, proizvođači građevinskih materijala, kao i ljudi iz struke trebali biti informisani o primjeni eurokodova.

Dekanica Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Marina Rakočević, kazala je da je će taj fakultet, u saradnji sa IKCG, organizovati obuku kadra.

„Planiramo da, pored ovog skupa, organizujemo i druge skupove, konferencije, okrugle stolove, kao i obuke za svršene studente i predavanja o primjeri eurokodova koji će biti obavezni da se primjenjuju od 1. avgusta“, kazala je Rakočević.

Ona je rekla da naučno-stručni skup, koji se organizuje svake druge godine, okuplja građevinske inženjere iz Crne Gore, ali i regiona.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...