fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDF: Penzionerima penzije veće zbog našeg amandmana

DF: Penzionerima penzije veće zbog našeg amandmana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Blizu 130 hiljada penzionera čekalo bi na povećanje penzija do januara naredne godine, da nije bilo amandmana Demokratskog fronta (DF) na izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koji je usvojen u decembru, saopštili su njegovi predstavnici.

Iz DF-a su reagovali na navode ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, da crnogorski penzioneri u maju mogu očekivati povećanje penzija od oko deset odsto.

„Odlazeći ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, koji uveliko radi na formiranju stranke i koji je trenutno u kampanji za lokalne izbore u Beranama, je gostujući na RTCG slavodobitno izjavio da će, zahvaljujući njemu i programu Evropa sad, penzioneri 1. maja i 1. septembra dobiti povećanje od po oko deset odsto, ukupno 20 posto. Naravno da je u pitanju marketing, jer istina je na drugoj strani“, tvrde u DF-u.

Istina je, kako su naveli, da bi blizu 130 hiljada penzionera, da nije bilo DF-a i amandmana koji je dat na Zakon o PIO, a koji je usvojen na skupštinskom zasjedanju u decembru, čekalo na povećanje do januara naredne godine.

„U periodu kada se kroz program Evropa sad vršila kampanja za formiranje stranke premijera Zdravka Krivokapića, DF je upozorio da će to neminovno dovesti do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i inflacije, a da će penzioneri i nezaposleni biti najugroženiji, čak i do granica biološkog opstanka. Zato je DF u Skupštini dao amandman na izmjene Zakona o PIO, za promjenu odredbe o usklađivanju penzija“, kazali su iz DF-a.

Kako su podsjetili, upravo je prihvatanje tog amandmana bio jedan od uslova da DF podrži i one druge dijelove predloženog programa kojim se regulisao položaj ostalih kategorija društva.

„Žao nam je što smo u tom dogovoru morali odustati od našeg osnovnog predloga, da se penzije usklađuju svakog trećeg mjeseca i pristati na četvoromjesečno usklađivanje penzija, 1. januara, 1. maja i 1. septembra“, navodi se u saopštenju.

Samo zbog ovog poteza DF-a, kako tvrde u toj partiji, penzioneri će dobiti povećanja penzija od po oko deset odsto 1. maja i 1. septembra, što će značajno ublažiti posljedice zahuktale inflacije na njihov ionako loš standard.

„Za razliku od odlazeće Vlade i ostalih parlamentarnih stranaka, koje se hvale programima koji navodno vode brigu o građanima, jedino je DF pokazao da građanina stavlja na prvo mjesto i da je naš program superioran, kako državnički, tako i ekonomski“, dodaje se u saopštenju.

Prema riječima predstavnika DF-a, umjesto programa Evropa sad, koji je predvidio penzionerima sa najmanjim primanjima jednokratnu pomoć tokom ove godine, zaslugom DF-a, a na dobrobit svih 130 hiljada penzionera u Crnoj Gori, penzije će u maju i septembru biti povećane blizu 20 odsto.

„Nedovoljno, ali mnogo više nego 50 EUR za čitavu godinu. Poručujemo Spajiću da vrijeme površnog hvalisanja prolazi, kao i da se ne treba kititi tuđim perjem, ma koliko računao da mu to može donijeti političke koristi“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije