fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrković negirao krivicu

Brković negirao krivicu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biznismen i vlasnik kompanije Vektra, Dragan Brković, koji je danas saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), negirao je optužbe da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita iz Abu Dabi fonda, pišu Vijesti.

List piše i da je na saslušanju Ljubo Perišić, vlasnik firme Eko Per iz Šavnika, koja flašira vodu Diva, osumnjičen za isto djelo kao i Brković.

Perišićeva kompanija je u novembru 2016. godine od Ministarstva poljoprivrede iz Abu Dabi fonda dobila kredit od 2,5 miliona USD za proširenje fabrike i kupovinu susjednih nekretnina.

Po nalogu specijalne tužiteljke Stojanke Radović jutros su nastavljena saslušanja u istrazi nenamjenskog trošenja novca od kredita iz Abu Dabi fonda. Radović će saslušati i Krsta Kneževića, Džemala Škrijelja i Vladimira Kujundžića.

Investiciono-razvojni fond (IRF) je 2019. stavio zalogu na nepokretne stvari i opremu ovog preduzeća.

Vijesti pišu da su u prvom dijelu istrage u aferi Abu Dabi fond grube procjene SDT-a da je država u tom projektu direktno oštećena za više od devet miliona EUR, koliko su vrijedne aktivirane garancije firmi, koje su tokom 2015. i 2016. godine, bez valjanih zaloga, uzele novac za podsticaj sjevera države.

SDT je u četvrtak saslušalo bivšeg ministra poljoprivrede i aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore, Petra Ivanovića i doskorašnjeg direktora IRF-a Zorana Vukčevića, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, te da su dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi, u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

Najčitanije