fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAutobuski prevoznici traže sastanak s nadležnima

Autobuski prevoznici traže sastanak s nadležnima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski autobuski prevoznici, koji su danas u Podgorici organizovali protestnu vožnju, tražili su sastanak sa resornim ministrima kako bi se našlo rješenje za taj sektor, koji se zbog koronakrize našao pred gašenjem.

Predstavnik nevladine organizacije (NVO) Klaster prevoza Crne Gore, Milan Stanović, saopštio je tokom protesta da oni traže sastanak sa ministrima kapitalnih investicija, finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Mladenom Bojanićem, Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem.

“Zamolio bi ih da nas ne izbjegavaju i da nam ne šalju zamjenike, kojima mandat traje do ponedeljka, jer je to pokazatelj da to nije lijep odnos prema nama. Ovo je branša koja zapošljava preko dvije hiljade ljudi, koja je u krizi i pred gašenjem”, poručio je Stanović, prenosi Mediabiro.

On je dodao da je potrebno da im se odgovori na zahtjeve.

foto: Mediabiro

Stanović je naveo da su bili primorani da organizuju protestnu vožnju, u kojoj je učestvovalo preko 120 autobusa iz 70 firmi, jer nijesu dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija na zahtjev da im se pomogne.

“Zato smo ovdje, da ih podsjetimo da postojimo i da smo u problemu, a da njihov odnos koji je krajnje nekorektan nije prihvatljiv za naše prevoznike. Uopšte nas ne konstatuju, jer nemamo nikakve odgovore na dopise, a evo se već godinu dopisujemo s njma”, kazao je Stanović.

On je najavio da će proteste organizovati i sjutra i preksjutra, i to po krug više nego danas, osim u slučaju da im se obrate ministri.

“Ovim putem bi ih podsjetio da su na tim pozicijama kako bi bili nama na usluzi. Mi smo ti koji njihove plate plaćamo, a zbog njihovog neadekvatnog odnosa mi smo tu gdje jesmo. Nadam se da će naći vremena za nas u bilo koje doba dana”, poručio je Stanović.

On je dodao da se zahtjevi autoprevoznika tiču spašavanja branše.

“Tražimo direktnu finansijsku pomoć od 500 EUR po voznoj jedinici. Zahtijevamo i posebnu kreditnu liniju kod Investiciona razvojnog fonda (IRF), gdje bi mogli da se zadužimo po povoljnijim uslovima i gdje bi se naši autobusi prihvatili kao osnovna sredstvo za kolateral. Tu je i reprogram poreskih obaveza na dvije godine i oslobađanje plaćanja tunela Sozina”, precizirao je Stanović.

On je kazao da autobuskim prevoznicima trebaju konkretni odgovori kako bi znali kakve poslovne odluke da donose.

„Moramo znati da li da otpuštamo radnike, što apsolutno ne želimo, jer je ovo branša koja, u normalnim uslovima, ima deficit radne snage i potencijal da zaposli još. Ipak, ako budemo primorani, moraćemo da otpuštamo radnike. Potrebni su nam odgovori i to ne putem medija, nego na dopise”, poručio je Stanović.

Najčitanije