fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAQR potvrđuje stabilnost i uspješnost u poslovanju Prve banke

AQR potvrđuje stabilnost i uspješnost u poslovanju Prve banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dobijeni rezultati procjene kvaliteta aktive (AQR) još jednom potvrđuju stabilnost i uspješnost u poslovanju Prve banke i najbolji su demant proizvoljnih priča i insinuacija o problemima u poslovanju te finansijske institucije, saopštili su njeni predstavnici.

„Imajući u vidu da je jedan od ciljeva AQR-a pružanje nezavisne ocjene kvaliteta aktive i uvjeravanja svim zainteresovanim stranama u pogledu održivosti poslovanja banaka, ovim se na najbolji način legitimiše poslovanje banke i postignuti rezultati“, navodi se u saopštenju.

Prva banka je, proaktivno djelujući, prije formalnog završetka AQR projekta, odnosno primjene rezultata, a u skladu sa prethodno definisanim planovima poslovanja, u svrhu daljeg unapređenja poslovanja, obezbijedila dodatni bafer kapitala u cilju pune usaglašenosti sa svim regulatornim zahtjevima.

„U navedenom kontekstu, banka je tokom prošle i ove godine smanjila rizikom ponderisanu aktivu i izvršila prodaju dijela stečene aktive, čime je ostvarila kapitalnu dobit kojom se jača njena pozicija i na adekvatan način ispunjavaju nalazi AQR“, dodaje se u saopštenju.

Iz banke su poručili da će, nakon procesa AQR-a i aktivnosti koje je banka i preduzimala tokom tog procesa, koeficijent solventnosti iznositi oko 12 odsto, što je značajno iznad zakonom propisanog minimuma od deset odsto.

Prva banka, prema riječima njenih predstavnika, ostaje posvećena preduzimanju svih daljih koraka u cilju daljeg jačanja poslovanja i povjerenja svih njenih klijenata i partnera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...