fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAerodromi očekuju profit od milion EUR

Aerodromi očekuju profit od milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore ostvarili su planirane prošlogodišnje prihode još u septembru, a kompanija je prošle godine smanjila rashode i ostvariće dobit veću od milion EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora preduzeća, Nebojša Đoković.

“Ukoliko poredimo poslovanje sa 2020. godinom, kada je gubitak bio više od 14 miliona EUR, rezultat je odličan, ali smo još daleko od rekordne 2019. godine i nadamo se da se sa prestankom pandemije brzo možemo vratiti na taj nivo”, rekao je Đoković za Pobjedu.

On je dodao da su odavno zreli i za povećanje kapaciteta kada je u pitanju proširenje platforme i prihvat putnika u terminalnoj zgradi, ali da je to već dugoročna investicija.

Govoreći o prometu putnika, Đoković je naveo da je od 15. decembra 2020. do 15. decembra prošle godine aerodrom Tivat imao 667,2 hiljade, Podgorica 635,14 hiljade putnika.

“Sigurno je da smo zadovoljni sa 1,3 miliona prevezenih putnika, što je na oko 50 odsto i 45 odsto u odnosu na ostvarene prihode u rekordnoj 2019. godini. Uzimajući u obzir da nijesmo imali rusko i bjelorusko tržište, to je odličan rezultat”, kazao je Đoković.

On je rekao da je želja kompanije da budu tranzitni aerodromi, a ne samo krajnja destinacija, da se unaprijedi putna infrastruktura, pogotovo kod tivatskog aerodroma i da se povećaju neavijacijski prihodi.

“Žao mi je što nije realizovan projekat sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i kredit od 50 miliona EUR, što se nije ušlo u izgradnju dodatnog terminala u Podgorici, jer bi time povećali komercijalni sadržaj i komfor putnika. Tendencije su u svijetu da avijacijski i neavijacijski prihodi budu u proporciji 50 odsto naprema 50 odsto, dok je kod nas to oko 80 naprema 20 odsto u korist avijacijskih”, saopštio je Đoković.

On je kazao da imaju najave za nove avio-kompanije, kao i da će Turkish Airlines pojačati broj letova, dok su usvojene i strateške rute i podsticajne šeme za avio-kompanije koje imaju bazirane vazduhoplove na podgoričkom i tivatskom aerodromu.

“Radimo na unapređenju svih segmenata poslovanja, od administracije do operative, a takođe na usavršavanju zaposlenih. Biće dosta noviteta u ovoj godini. Pregovaramo sa mnogim avio-kompanijama i vidjećemo, šta će se sve realizovati.
Sigurnost i bezbjednost ostaju naš glavni cilj, a potom i komfor putnika. Radimo na regionalnoj saradnji sa aerodromima u okruženju i tu će uskoro biti lijepih novosti”, saopštio je Đoković.

On je podsjetio da je iza kompanije teška godina u kojoj se menadžment mijenjao nekoliko puta, a novi će posvećeno raditi na unapređenju kompanije u ovoj godini.

“Niko sa sigurnošću ne može predvidjeti trajanje koronakrize, ali smo sigurni u još bolji finansijski rezultat i povećanje broja putnika i vazduhoplova u ovoj godini”, rekao je Đoković.

Aerodromi će se, prema njegovim riječima, ove godine intenzivno baviti unapređenjem infrastrukture na oba aerodroma.

“Noćno slijetanje u Tivtu je nešto što se odavno planira i biće realizovano u ovoj godini. U tom pravcu već su urađena određena ispitivanja, a cilj nam je da produžimo satnicu slijetanja. Planiramo da poboljšamo poletno-sletnu stazu, renoviramo upravnu zgradu koliko god to bude moguće i da terminal dva bude iskorišćen na funkcionalan način”, kazao je Đoković.

Tivatski aerodrom zahtijeva znatna sredstva da bi dobio sertifikat od ACV i bez pomoći države ili eventualnog koncesionara, to će, kako je objasnio, ići dosta teško.

“Podgorički je blizu sertifikacije, ali imamo, takođe, dosta intervencija koje moramo obaviti do početka nove ljetnje sezone. Radimo na unapređenju svih segmenata poslovanja, od administracije do operative, a takođe i na usavršavanju zaposlenih. Biće dosta noviteta u ovoj godini. Pregovaramo sa mnogim avio-kompanijama i vidjećemo, šta će se sve realizovati”, saopštio je Đoković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...