fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivreda traži vraćanje radne nedjelje u trgovine

Privreda traži vraćanje radne nedjelje u trgovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uvođenje neradne nedjelje u sektoru trgovine uticalo je na pad prometa, smanjenje zarada i otpuštanje radnika, saopštili su iz Privredne komore (PKCG) i dodali da bi zbog toga nedjelja trebalo da bude radni dan za trgovce.

Tržni centri tvrde da mjesečno gube milion EUR zbog odluke o uvođenju neradne nedjelje, koja je na snazi već dvije i po godine.

“Samo zbog neradne nedjelje pad prometa u tržnim centrima bio je oko 20 odsto, a zajedno sa posljedicama koje je ostavila kriza, taj pad je bio mnogo veći. Posljedice su se ogledale u tome da su mnogi poslodavci napustili tržni centar Delta city”, kazala je za Gradsku televiziju sekretarka Odbora za trgovinu PKCG, Milica Lazarević.

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca (UPCG), Filip Lazović, najavio je da će ove sedmice pozvati sva poslovna udruženja kako bi potpisali dokument o vraćanju radne nedjelje.

“Prosto ćemo ispoljiti stav crnogorske provrede po tom pitnju i nadamo se da će donosioci odluka i predstavnici sindikata imati sluha. Govorili smo da to nije dobro rješenje i desile su se mnoge negativne stvari po crnogorsku provredu. Sada je sve više razloga zbog kojih bi trebalo ozbiljno razmišljati o vraćanju radne nedjelje”, rekao je Lazović.

U PKCG smatraju da je neradna nedjelja dovela trgovinske lance u neravnopravan položaj. Njihovu ulogu preuzele su benzinske pumpe, na kojima se od uvođenja neradne nedjelje mogu kupiti brojni proizvodi, od ulja i mlijeka do brašna i hljeba.

“Za turističke zemlje nije karakterističan zakon koji podrazumijeva neradnu nedjelju. Za uspješnu turističku sezonu i snabdijevanje hotelskih i ugostiteljskih objekata neohodan je rad svim danima”, rekao je Lazović.

I iz UPCG poručuju da je crnogorskoj privredi, zavisnoj od turizma, stalo da nedjelja ponovo bude radna.

”Kada razmišljamo o ljetnjoj turističkoj sezoni i nadama koje u nju polažemo, sada već kasnimo sa tim. Mora se hitno djelovati kako bi se iskoristio svako mogući mehanizam da imamo što povoljnije finansijske efekte od ljetnje sezone”, saopštio je Lazović.

Iz PKCG i UPCG su poručili da od nove vlade očekuju da ima sluha za njihove zahtjeve, te da ponovno otvaranje prodavnica nedjeljom ne znači da će svi radnici raditi toga dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije