fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrisutan višegodišnji trend velikih investicija u sektor elektronskih komunikacija

Prisutan višegodišnji trend velikih investicija u sektor elektronskih komunikacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) proslavlja 21 godinu rada u Crnoj Gori, u kojoj postoji stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu, saopštili su njeni predstavnici.

“To je dopinijelo da postoji višegodišnji trend velikih investicija u sektor elektronskih komunikacija, što je opet dovelo do visokog stepena razvoja savremenih elektronskih komunikacionih mreža”, navodi se u saopštenju.

EKIP je, kako su podsjetili njegovi predstavnici, osnovan 8. marta 2001. godine kao regulatorno tijelo za oblasti elektronskih komunikacija i poštanske djelatnosti.

„U prethodnih 21 godinu svog djelovanja, EKIP je, između ostalog, značajnu pažnju posvećivao jačanju administrativnih kapaciteta i pozicioniranju Agencije kao respektabilnog regulatora, ne samo u regionu, već i u Evropi“, dodaje se u saopštenju.

Iz EKIP-a su podsjetili na saradnju sa međunarodnim institucijama i regulatorima, navodeći da su razmjena iskustava i učešće na stručnim skupovima doprinijeli kontinuiranim uspjesima i poziciji crnogorskog tržišta elektronskih komunikacija na svjetskom nivou.

„Podsjećamo da Crna Gora, na osnovu rezultata najnovijeg ICT Regulatory Tracker-a, zauzima 14. mjesto na listi od 193 države koje su članice Ujedinjenih nacija. Crna Gora je dobila 94 od mogućih 100 bodova, čime je značajno iznad prosječnog broja bodova za Evropu, koji iznosi 86,1 bod, a koji je ujedno i najveći prosječan broj bodova koji je ostvario neki od svjetskih regiona“, rekli su iz EKIP-a.

Što se tiče najznačajnijih rezultata tokom prošle godine, iz EKIP-a su naročito istakli uspješno organizovanu i sprovedenu aukciju radio-frekvencijskog spektra, koja je završena u decembru, a okončana izdavanjem odobrenja za korišćenje radio-frekvencija operatorima – Crnogorskom Telekomu, M:telu i One Crna Gora (bivši Telenor), sa periodom važenja do septembra 2031. godine.

Ukupni prihodi od dodjele radio-frekvencija u predmetnom postupku javnog nadmetanja, koji predstavljaju prihod budžeta Crne Gore, je iznosio blizu 7,1 milion EUR.

„Tokom ovih 21 godinu rada, EKIP je samo od jednokratnih naknada za dodjelu radio-frekvencija za ekskluzivno korišenje radio-frekvencija za realizaciju javnih mobilnih/fiksnih elektronskih komunikacionih mreža prihodovao za budžet Crne Gore ukupno preko 92,2 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su podsjetili da je tokom prošle godine pripremljena Studija o strategiji uvođenja 5G-a u Crnoj Gori i zaključen ugovor sa konsultantom za korišćenje softvera za sprovođenje elektronske aukcije spektra, koja će biti organizovana u drugoj polovini ove godine za dodjelu radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega.

„Kada je u pitanju 5G, istakli bi da je Crnogorski Telekom u prošloj godini sproveo testiranje 5G tehnologije u opštinama Berane i Bijelo Polje, a od danas su pustili u komercijalni rad bazne stanice sa 5G-om u Podgorici i to na četiri lokacije“, kazali su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su kazali da su u prethodnih deset godina operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori investirali preko 600 miliona EUR, od čega u prethodnih sedam, kada su investicije intenzivirane, preko 550 miliona EUR.

Tokom prošle godine, u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i servisa operatori su uložili 51,13 miliona EUR, što je doprinijelo daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore.

„U sektoru elektronskih komunikacija izostanak ulaganja nije prihvatljiv, jer će to negativno uticati na poslovanje operatora u budućnosti. Česte promjene i tehnološke inovacije na tržištu elektronskih komunikacija nameću potrebu ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoj infrastrukture i uvođenje novih tehnologija“, objasnili su iz EKIP-a.

Iz tih razloga operatorima je važno praćenje tehnoloških trendova i ulaganja u nove tehnologije, te strukturiranje ponude usluga tako da se omogući uspješno poslovanje.

„Ulaganje u oblast elektronskih komunikacija direktno utiče na rast društvenog bruto proizvoda, konkurentnost svih sektora privrede i unapređenje kvaliteta života građana“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije