fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPripremili kvalitetne analize ekonomskih prilika

Pripremili kvalitetne analize ekonomskih prilika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komore (PKCG) pripremila je kvalitetne analize ekonomskih prilika, koje su od primarnog značaja za poslovanje privrede, saopšteno je na sjednici Upravnog odbora.

Na tematskoj sjednici u petak predstavljene su analize koje se odnose na poslovanje crnogorske privrede tokom pandemije COVID-19, kao i posebni dokumenti koji tretiraju sivu ekonomiju i poresko opterećenje troškova rada.

Potpredsjednica PKCG, Nina Drakić, kazala je da je analiza poslovanja crnogorske privrede tokom pandemije, pored makroekonomskih podataka, uključila i istraživanje sprovedeno među privrednicima.

“Velika većina privrednika, njih 81 odsto, navela je da su tokom prošle godine zabilježili pad prihoda”, rekla je Drakić.

Kako je saopšteno iz PKCG, preporuke iz analize su da treba revidirati i proširiti spisak ugroženih djelatnosti, nastaviti subvencionisanje zarada, povećati limit državne pomoći, umanjiti naknade za nacionalne parkove i lučke usluge, sagledati mogućnost osnivanja garantnog fonda i obezbijediti povoljne kreditne linije kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i poslovnih banaka za likvidnost i obrtna sredstva.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, saopštio je da je neophodno uvesti apsolutni moratorijum na kredite cjelokupnoj privredi do 30. juna naredne godine.

“Takođe, ukoliko ne dođemo do brzih kredita za likvidnost, dobar dio privrede će imati značajne probleme”, upozorio je Golubović.

Anketirani privrednici, njih 64 odsto, je visoko poresko opterećenje troškova rada navelo kao glavno ograničenje u poslovanju, dok 43 odsto ističe visoke poreze i dažbine na državnom i lokalnom nivou.

Lokalnim samoupravama je preporučeno da oslobode preduzeća obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti i dijela opštinskih taksi u periodu zabrane ili ograničenja obavljanja djelatnosti.

Takođe, privrednici traže da se realizuju dugoročne mjere iz trećeg paketa koje imaju razvojni karakter, a oni oslobode obaveze plaćanja poreza na dobit u slučaju reinvestiranja.

Predstavnik Crnogorskog Telekoma, Predrag Perković, ocijenio je da se privreda mora relaksirati poreskih obaveza kako bi se ta sredstva reinvestirala, što bi doprinijelo razvoju crnogorske ekonomije.

On je istakao važnost što skorijeg formiranja digitalne koalicije kao nosioca digitalne transformacije društva, kao i uspostavljanja Naučno-tehnološkog parka koji će doprinijeti razvoju ICT sektora.

Predstavnik Normal company, Žarko Burić, smatra da će ovu godinu obilježiti veći pad u građevinarstvu nego u prethodnoj, tokom koje su završavani ranije započeti projekti.

On je pozvao da se umanje porezi za hotele od četiri i pet zvjezdica koji su povećani u Podgorici tokom pandemije.

Iz PKCG su kazali da je analiza koja se odnosila na sivu ekonomiju i poresko opterećenje troškova rada pokazala da su najčešći pokretači sive ekonomije visoki porezi i parafiskalni nameti.

Direktor Sektora za analize i istraživanja PKCG, Miljan Šestović je naveo da siva ekonomija čini 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), te da je zastupljena u više sektora i na tržištu rada.

“Smanjenje fiskalnih opterećenja po osnovu rada je impuls za prelazak iz neformalnog u formalno poslovanje. Neophodno je intenzivirati aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije, što je preduslov proširenja poreske osnovice i povećanja poreskih prihoda”, rekao je Šestović.

Predsjednik Skupštine PKCG, Vojo Banović, ocijenio je dugoročno štetnim da se dobit državnih kompanija uplaćuje u budžet Crne Gore.

“To donosi samo kratkoročne koristi državi, a na duži rok štete, jer će se to odraziti na smanjenje investicionih aktivnosti kompanija”, kazao je Banović.

Na sjednici je ocijenjeno da se mora naći model za generisanje povećane potrošnje u cilju oporavka ekonomije, dok će najavljeno povećanje akciza na alkoholna pića i sokove dovesti do njenog smanjenja uz rizik od rasta sive ekonomije.

Privrednici traže da se planski i ubrzano pristupi masovnoj imunizaciji stanovništva, jasno i na vrijeme definišu rokovi za otvaranje granica i uslovi za ulazak turista, te da budu uključeni i pruže doprinos donosiocima odluka prilikom donošenja epidemioloških mjera.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...