fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioritet Vlade da bude redovnost plata i penzija

Prioritet Vlade da bude redovnost plata i penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obezbjeđivanje redovnosti isplata plata, penzija i socijalnih davanja mora biti prioritet Vlade, ocijenio je bivši ministar finansija Raško Konjević.

“Ne smije se dozvoliti da se teret krize prelije na korisnike budžeta, zaposlene”, rekao je Konjević Dnevnim novinama.

On je kazao da oko dvije trećine zaposlenih u policiji prima platu do 400 EUR. Plate u sektoru zdravstva i obrazovanja su takođe ispod mogućnosti koje obezbjeđuju pristojan život od njihovog odgovornog rada.

“Ako ugrozite to, onda se postavlja pitanje za koga se politika vodi za tajkune koji duguju poreze i kojima to država toleriše ili za obične policajce, profesore ili zdravstvene radnike, ostale građane koji žele da žive pošteno od svoga rada. To se konačno mora pokazati. Ali na djelu”, smatra Konjević.

On je ocijenio da premijer Zdravko Krivokapić u svom ekspozeu nije napisao ni slova o vitalnim ekonomskim problemima, osim najave još jednog zaduženja.

Konjević, koji je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) je kazao da je nevjerovatno da premijer nije osjetio potrebu da se osvrne na poreski dug i sivu ekonomiju.

“Tu je veliki rezervoar na prihodnoj strani ukoliko država pokaže odlučnost i zavede red. Poreski dug je preko 400 miliona, a siva ekonomija čini oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je približno milijardu EUR novca koji treba da bude u legalnim tokovima”, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, premijer nije ni konstatovao stanje u oblasti politike zarada Crna Gora nažalost ima najmanju minimalnu zaradu u regionu, prosječnu zaradu koja je realno smanjena u posljednje četiri godine. O jednom od najvećih opterećenja u regionu na zarade od 64 odsto ni slova nije bilo u ekspozeu iako privreda na to već godinama ukazuje.

On smatra da pravdanje da o svemu tome nova Vlada nema još pouzdane podatke nije ozbiljna, isuviše je eksternih izvora na bazi kojih su se mogli dati barem pravci budućeg djelovanja i generalne mjere ili smjernice na kojima će nova Vlada insistirati.

“Ostaje da vidimo kako će Vlada koncipirati budžet za narednu godinu. Iz njega ćete vidjeti da li postoji spremnost da se krene u suštinske reforme ili će se opet nastaviti politika novog zaduženja, ovaj put sa novim pravdanjem. Nije bilo ni riječi o fiskalnoj strategiji koju je nova Vlada obavezna brzo donijeti, kao jedan od ključnih dokumenata u njenom mandatu”, kazao je Konjević.

Raduje ga, kako je rekao, nova uloga parlamenta, gdje vjeruje da će biti realne kontrole rada Vlade.

“Ovo je Vlada koja nema suštinsku podršku u Skupštini, što može da joj bude mana, ali i prednost. Prednost ukoliko svoju poziciju shvati kao šansu za postizanje istinskog konsenzusa u ključnim ekonomskim politikama. Ako odnos bude kao premijerov da tri dana ne odgovori ni na jedno pitanje, ne da svoje viđenje upućenih kritika nego ćuti, onda će ubrzo vidjeti da je ipak realna vlast u parlamentu”, rekao je Konjević.

Vlada mora, kako je dodao, ubrzano da sprovede racionalizaciju javnog sektora.

“Taj posao se ne smije više odugovlačiti. Za četiri prethodne godine povećan je izdatak za bruto zarade sa 420 na 500 miliona iako je Fiskalnom strategijom bilo planirano smanjenje ovih izdataka”, kazao je Konjević.

Vlada, kako je rekao, mora napraviti pošten dogovor sa privredom, vidjeti šta su njihova očekivanja, koje reforme treba brzo sprovesti, koje uslove stvoriti kako bi se partnerski rješavali problemi, obezbijedili veći budžetski prihodi i povećala poreska baza.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...