fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioritet uspostavljanje avio-linije sa Toskanom

Prioritet uspostavljanje avio-linije sa Toskanom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uspostavljanje avio-linije između Crne Gore i italijanske Toskane biće jedan od prioriteta kada je riječ o saradnji te dvije destinacije, saopšteno je na sastanku predstavnika Unije poslodavaca (UPCG) i počasnog crnogorskog konzula u toj regiji, Alesandra Giannantija.

Iz UPCG su saopštili da je Giannanti iskazao maksimalnu spremnost da se lično angažuje kako bi se pitanje uspostavljanja avio-linije u Toskani predstavilo na najvišem nivou i, u saradnji sa partnerima iz Crne Gore, uspješno riješilo u predstojećem periodu.

Na sastanku Giannantija i predsjednika UPCG, Predraga Mitrovića, ocijenjeno je da bu otvaranje avio-linije bilo značajno i sa aspekta formiranja zajedničkog turističkog proizvoda Crne Gore i Toskane. Na taj način bi, kako su objasnili, Crna Gora postala vidljivija za zapadne, a Toskana za turiste koji dolaze sa istoka.

Iz UPCG su naveli da Toskana ima dva izuzetno frekventna aerodroma, u Firenci i Pizi, koji Crnoj Gori, osim povezivanja sa tom regijom, mogu predstavljati i vazdušni most za tržišta Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Toskana nijesu konkurenti, već da predstavljaju komplementarne turističke destinacije sa širokim spektrom mogućnosti za saradnju u narednom periodu.

U prilog tome, kako su kazali, govore perspektive razvoja turizma u periodu nakon pandemije, kao i projekcije koje ukazuju da će centar interesovanja turista sve više gravitirati ka ekoturizmu, agroturizmu i drugim vidovima turističkih aktivnosti koje uključuju bliskiji kontakt sa prirodom, organsku i proizvodnju zdrave hrane, što je kvalitetan osnov za prenos znanja, obuka i investicija iz Toskane ka Crnoj Gori.

Učesnici sastanka su saopštili da su spremni za pružanje podrške intenziviranju saradnje u oblasti proizvodnje i plasmana vina, maslinovog ulja i hrane, a posebno kreiranja brenda.

Oni su dodali da bi crnogorskim proizvođačima bio od značaja prenos ogromnog iskustva partnera iz Toskane, naročito u dijelu prezentacije, plasmana proizvoda i veće iskorišćenosti brojnih potencijala koje Crna Gora ima.

Iz UPCG su saopštili da poljoprivredne kompanije u Toskani kultivišu više od 750 hiljada hektara, od čega skoro 160 hiljada hektara zauzimaju maslinjaci i vinogradi, a sama regija godišnje proizvede preko 260 miliona litara vina srednjeg i visokog kvaliteta.

Na sastanku je dogovorena posjeta crnogorske delegacije Toskani, koja bi, u skladu sa epidemiološkom situacijom, bila organizovana u septembru, uz učešće oko 40 predstavnika javnog i privrednog sektora.

“Cilj posjete je institucionalizacija ekonomske platforme u čijem je fokusu razvoj dalje saradnje ove dvije destinacije. Giannanti je rekao da postoji puna raspoloživost cjelokupnog sistema Toskane za takvu inicijativu i višedimenzionalni program saradnje, te potvrdio spremnost regije da bude njen pokrovitelj”, zaključeno je u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akcija za ljudska prava, HRA

VDT da preispita procesuiranja zločina u Kaluđerskom lazu

Podgorica, (MINA) - Vrhovni državni tužilac (VDT) treba da preispita procesuiranje zločina u Kaluđerskom...