fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrimoravaju radnike da potpišu blanko otkaz

Primoravaju radnike da potpišu blanko otkaz

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Menadžment kompanije Pomorski saobraćaj primorava radnike da potpišu nove ugovore o radnom angažmanu, čiji je sastavni dio blanko otkaz, odnosno sporazumni raskid ugovora, piše Dan.

Zbog te klauzule većina od stotinjak radnika firme, braće Dušana i Dejana Bana, uprkos pritiscima rukovodstva, odbija da potpiše ugovore. Među onima koji otkazuju poslušnost i odbijaju da potpišu novi ugovor o radu, ima i članova najužeg rukovodstva.

Menadžment preduzeća objašnjava da se ugovori potpisuju, jer firma više nije akcionarsko već društvo sa ograničenom odgovornošću. Radnici tvrde da Ban u posljednje vrijeme sprovodi nad radnicima „čistu silu” i dijeli neosnovane otkaze.

Zbog takvih otkaza 13 radnika je tužilo firmu, neki su sudski dobili obeštećenja, a Sud je za troje naložio firmi da ih vrati na posao.

Кako bi spriječio podnošenje novih tužbi, Pomorski saobraćaj je u aktuelne ugovore o radu uvrstio i novu odredbu – da zaposleni nema potraživanja prema poslodavcu.

Radnici Pomorskog saobraćaja se žale i na niske plate koje u prosjeku iznose oko 500 EUR mjesečno, dok je zarada kapetanima stotinjak EUR viša. Oni su kazali da im se u platu ne uračunava minuli rad, da im je ukinuta polusatna pauza tokom smjene, da su zadnju zimnicu dobili 2012. godine, da ne dobijaju ni regres, ni topli obrok.

„Tokom ljetnje sezone se radi bez stajanja. Prevoz se istovremeno obavlja sa svih šest trajekata. Često iz treće smjene idemo u drugu, a bilo je i slučajeva da radnik iz treće smjene samo nastavi posao u prvoj“, kazao je jedan od nezadovoljnih radnika i dodao da im je plata fiksna uprkos rezultatima.

Zbog toga posao u firmi koja bilježi milionske profite više nije toliko atraktivan, a dobar dio iskusnih kapetana napušta firmu i traži drugi posao. S obzirom na to da nemaju svoju sindikalnu organizaciju ni kolektivni ugovor, radnici svoja
prava pokušavaju ostvariti tužbama.
(kraj) nar

Najčitanije