fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrimjena informacionih tehnologija u poljoprivredi

Primjena informacionih tehnologija u poljoprivredi

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis u Nikšiću organizuje u svojim prostorijama u maju Viral hakaton o primjeni informacionih tehnologija u poljoprivredi kroz razvoj softverskih/hardverskih rješenja za izazove sa kojima se suočavaju preduzeća iz te oblasti u poslovanju.

Viral hakaton, kako je najavljeno, namijenjen je studentima koji će se prijavljivati u timu, a biće održan od 17. do 19. maja i trajaće neprekidno 48 sati u prostorijama nikšićkog Tehnopolisa.

Link za prijave biće dostupan 23. aprila i objavljen na svim kanalima komunikacije IPC Tehnopolis, a krajnji rok za prijavljivanje je 10. maj do 18 sati.

Cilj projekta, kako se navodi, je uvezivanje i poboljšanje saradnje između fakulteta, studenata i poslovnog sektora kroz upotrebu Informaciono – komunikaciono tehnoloških (IKT) rješenja u poljoprivrednom sektoru.

“U Crnoj Gori poljoprivreda je u velikoj mjeri oslonjena na manualnu proizvodnju, dok se dostupna tehnička i tehnološka rješenja nedovoljno koriste. Rješenja koja budu kreirana na VIRAL hakatonu značajno će olakšati poslovanje poljoprivrednih preduzeća, ali i otvoriti nove mogućnosti za napredak”, kazali su iz Tehnopolisa.

Centralne teme hakatona, kako je predviđeno, biće optimizacija sistema navodnjavanja, uključujući specifičnosti pojedinih biljnih vrsta i mjerenje učinka radne snage.

Prema kriterijumima za prijavljivanje svi članovi tima moraju biti studenti, od kojih najmanje po jedan sa Poljoprivrednog fakulteta/prehrambene tehnologije i Fakulteta za informacione tehnologije/elektrotehnike. Maksimalan broj članova je četiri po timu.

Hakaton će se održati u prostorijama IPC Tehnopolis i trajaće neprekidno 48 sati, nakon čega će timovi svoja rješenja predstaviti pred stručnim žirijem na Demo danu 19. maja.

Rješenje problema može biti i hardversko, i softversko, a timovima će pored mentora, podršku pružiti i TechLab Tehnopolis koji će omogućiti korišćenje 3D printera za izradu prototipa.

Prvih pet prijavljenih timova, koji ispunjavaju predviđene kriterijume, imaće priliku da učestvuju na Viral hakatonu, a prva tri osvojena mjesta očekuju vrijedne novčane nagrade.

Hakaton se organizuje kroz projekat Viral koji je kofinansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus plus program.

Pored IPC Tehnopolis, projekat implementiraju Univerziteti u Banja Luci, Tuzli/ Elektrotehnički fakultet, Bijeljini, Mariboru, Donja Gorica u Podgorici i Džemal Bijedić u Mostaru, Sveučilište u Mostaru, Univerziteti Waigeningen i Bukurešt.

Projekat implementiraju i Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže 13. jul, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banja Luka, INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Najčitanije