fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijave za reprogram duga do 30. juna

Prijave za reprogram duga do 30. juna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija, u saradnji sa Upravom prihoda i carina (UPC), omogućilo je poreskim dužnicima da se do 30. juna prijave za reprogram poreskog duga, umjesto do prvobitnog roka koji ističe danas.

Ministarstvo je pozvalo sve dužnike, pojedince i preduzeća, koji imaju poreska i neporeska potraživanja dospjela za plaćanje zaključno sa 20. aprilom ove godine, da UPC-u podnesu zahtjev za reprogram.

“Zahtjev se podnosi elektronskim putem, upotrebom elektronskog certifikata, preko portala UPC https://eprijava.tax.gov.me, ili na propisanom obrascu neposredno nadležnoj područnoj jedinici”, navodi se u saopštenju.

Obrazac zahtjeva za reprogram poreskog potraživanja dostupan je na internet stranici Uprave www.upravaprihoda.gov.me.

Javni poziv, u kojem su dostupni svi detalji uslova prijavljivanja, objavljen je 20. aprila ove godine na linku https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-svim-poreskim-duznicima-za-podnosenje-zahtjeva-za-reprogram-poreskog-potrazivanja.

Iz Ministarstva su objasnili da reprogram podrazumijeva sva poreska i neporeska potraživanja nastala po osnovu poreza na dobit preduzeća, na dohodak građana, na dodatu vrijednost, na promet nepokretnosti, poreza na kafu, doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, za obavezno zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti, kao i doprinosa Fondu rada i koncesionih naknada.

“Ne odnosi se na poresko potraživanje dužnika nad kojim je otvoren stečajni postupak, osim ako se stečaj sprovodi reorganizacijom, ili na one za koje nije podnijeta poreska prijava u skladu sa zakonom, kao ni na potraživanje za koje je izvršeno odlaganje”, naveli su iz Ministarstva.

Reprogram poreskog potraživanja može se odobriti u najviše 60 jednakih mjesečnih rata.

Minimalni iznos mjesečne rate može iznositi 50 EUR za pojedinca koji ne obavlja privrednu djelatnost, 70 EUR za preduzetnika koji plaća obaveze u paušalnom iznosu, kao i 100 EUR za preduzetnika koji plaća obaveze prema stvarnom dohotku.

“Minimalni iznos mjesečne rate iznosi 100 EUR za preduzeće koje ima do pet zaposlenih, 500 EUR za firme koje imaju od šest do 50 zaposlenih, kao i hiljadu EUR za kompaniju koja ima preko 50 zaposlenih”, naveli sui z Ministarstva.

Dužnik, kome se odobri reprogram, obavezan je da jednokratno uplati deset odsto od ukupnog iznosa poreskog potraživanja utvrđenog rješenjem o reprogramu u roku od deset dana od dana donošenja rješenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...