fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijave za podršku za vino do kraja maja 

Prijave za podršku za vino do kraja maja 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je sve zainteresovane da se do 31. maja prijave na javni poziv za dodjelu posebne podrške za vino za ovu godinu.

Iz Ministarstva su kazali da se radi o pozivu koji se prvi put objavljuje kroz Agrobudžet, kao izraz potrebe postepenog usaglašavanja sa evropskim modelom podsticaja u sektoru vinogradarstva i vinarstva.

“Javni poziv podrazumijeva podršku konverziji i restrukturiranju vinograda i promociji crnogorskih vina sa zaštićenom geografskom oznakom porijekla”, navodi se u saopštenju.

Podnosilac uz zahtjev dostavlja idejni projekat ili program promocije, u zavisnosti od aktivnosti, a podrška se isplaćuje etapno, do četiri godine, ne više od osam hiljada EUR na godišnjem nivou.

Kreirana podrška treba da doprinese daljem razvojnom putu crnogorskog autentičnog vinskog sektora, boljem pozicioniranju crnogorskih vina na međunarodnom tržištu, širenju vinske kulture i obogaćivanju ambijenta sa turističkog aspekta.

Zamjena, odnosno konverzija sorte podržava se zbog preciznije procjene vinskog potencijala i prilagođavanja vinskog sortimenta razvojnom trendu.

“Prihvatljiva je konverzija stone sorte s vinskom i zamjena vinske sa drugom vinskom u skladu s potrebama proizvodnje vina ili zbog zdravstvenih i fitosanitarnih razloga”, objasnili su iz Ministarstva.

Restrukturiranje vinograda podržava se zbog poboljšanja postojećih i reanimacije napuštenih vinograda, a obuhvata promjenu gustine sklopa i uzgojnog oblika kako bi se povećala iskorištenost proizvodne površine ili omogućio pristup mehanizaciji. Ona obuhvata i promjenu postojeće potporne strukture u skladu s novim uzgojnim oblikom i razmakom sadnje i uspostavljanje sistema za navodnjavanje.

“Dislociranje vinograda podrazumijeva premještanje na terene sa nagibom, zbog smanjenja rizika od oštećenja od mraza, bolje provjetrenosti i osunčanosti zasada”, dodaje se u saopštenju.

Prihvatljive investicije u mjerama koje se odnose na intervencije u vinogradu su nabavka sadnog materijala, postavljanje i rekonstrukcija razrušenih podzida na terasama proizvodnih vinograda na nagibu terena većem od 25 odsto, promjena i postavljanje potporne strukture i uspostavljanje sistema za navodnjavanje.

“Promocija vina sa crnogorskim geografskim porijeklom i širenje vinske kulture obuhvata informativne i promotivne aktivnosti. Podržavaju se promotivni programi koji budu najbolje rangirani nakon bodovanja prispjelih zahtjeva za podršku”, rekli su iz Ministarstva.

Najčitanije