fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihvaćeni amandmani u iznosu od 65 miliona EUR

Prihvaćeni amandmani u iznosu od 65 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatiće amandmane poslanika vrijedne 65 miliona EUR, saopštio je resorni ministar, Milojko Spajić na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

On je u ponedjeljak rekao da je dogovorio sa parlamentarnom većinom milion po poslaniku, 15 miliona za opštine i deset miliona EUR za više potrošačkih jedinica, iako je prošle sedmice najavio da neće prihvatiti nijedan amandman, jer je iz budžeta uklonjena mogućnost zaduživanja države.

Pobjeda piše da je prihvaćen i amandman Demokrata da sva djeca do 18 godina primaju dječiji dodatak, pa će biti potrebno da neko iz parlamentarne većine predloži amandman koji će omogućiti dodatno zaduženje države.

Osim toga, Vlada je predložila garancije za Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) od 16 miliona EUR i za Montekargo od pet miliona EUR. Na odluku o zaduživanju u narednoj godini je povećala iznos nedostajućih sredstava sa 500 na 535 miliona.

Odbor razmatra 163 amandmana, od kojih je Demokratski front (DF) podnio više od 100.

Za potpredsjednika ovog odbora, kojim predsjedava poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković izabran je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Ivanović.

Spajić je prihvatio amandman poslanika Demosa, Miodraga Lekića, da se smanje rashodi za službena putovanja, konsultantske usluge i reprezentacije sa planiranih 37,8 miliona na 29 miliona EUR.

“Oko 90 odsto troškova službenih putovanja odnosi se na Ministarstvo vanjskih poslova. Za konsultante od dodatnih 800 hiljada EUR, 500 hiljada EUR ide Ministarstvu kapitalnih investicija za kapitalne projekte”, rekao je Spajić.

Prihvaćen je amandman poslanika DF-a, Miluna Zogovića da se opredijeli 482,9 hiljada EUR za izgradnju puta u Plavu i dva amandmana Marka Milačića (Prava) kojim je tražio 479,64 hiljade EUR za uređenje Amfilohijeve biblioteke u Manastiru Stanjević i 490 hiljada EUR za zaposlenje na neodređeno asistenata u nastavi.

Momo Koprivica (Demokrate) predložio je amandman da poslanici i članovi Vlade nemaju pravo na stanove i da se formira radno tijelo koje će ispitati ranije dodjele sredstava. Prihvaćen je i njegov zahtjev da se za gradnju urgentnog bloka u Nikšiću izdvoji još 200 hiljada EUR, kao i 60 hiljada EUR za sanaciju ambulante u Velimlju.

Genci Nimanbegu (Forca) tražio je pola miliona EUR za rekonstrukciju kaldrme u Starom gradu Ulcinj, te novac za još projekata u tom gradu.

“Vaši amandmani su mi prihvatljivi, ali moram da ih odbijem jer u budžetu nema novca za njih. Razgovarajte sa parlamentarnom većinom, ako prihvate veće zaduženje, prihvatiću vaše amandmane na plenumu”, rekao je Spajić.

Poslanik URA-e, Miloš Konatar, predložio je četiri amandmana kojima se, pored ostalog, povećava iznos za razvoj IT sektora za 250 hiljada EUR. Zeleno svjetlo dobio je i amandman Strahinje Bulajića (DF) kojim je tražio 850 hiljada EUR za obavljanje geoloških istraživanja, te Suade Zoronjić (URA) kojima je tražila više novca za rekonstrukciju bolnice i škola u Bijelom Polju.

Poslanik DF-a, Dragan Bojović tražio je 450 hiljada EUR za sportsku salu Gimnazije u Danilovgradu i 130 hiljada EUR za dodatne radove na bulevaru ka Danilovgradu, što je prihvaćeno.

Odbijen je amandman Borisa Mugoše (SD) da se od novca namijenjenog za službena putovanja 1,3 miliona preusmjeri na besplatnu užinu i prevoz djece iz socijalno ugroženih porodica, kao da se preusmjeri milion EUR sa ugovora o djelu na zapošljavanje lica sa invaliditetom i stambene potrebe penzionera.

Prethodno je DF povukao amandmane da se povećaju koeficijenti na plate ustavnosudskih savjetnika i sekretara parlamentarnih odbora sa 10,38 na 13,83. Amandmane je predao Milun Zogović, ali je odustao jer ih nije prihvatila Branka Bošnjak koja je predložila zakon, uz obrazloženje da je povećanje plata ljekarima prioritet. Bošnjak je kazala da, zbog manjka novca u državnoj kasi, predlaže da zakon važi od 1. januara naredne za zdravstvene radnike, a za univerzitetske profesore od 1. januara 2023. godine.

Branko Radulović (PZP) saopštio je da pet miliona EUR od prihvaćenih amandmana tog poslaničkog kluba preusmjerava za zdravstvo ili povećanje penzija, što je Spajić prihvatio. Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić je prigovorio da je neozbiljno pogađati se o amandmanima na ovaj način.

Prihvaćen je amandman Raška Konjevića (SDP) i Mugoše da stopa poreza na dodau vrijednost (PDV) na ugostiteljske usluge bude sedam odsto od 1. januara, zbog čega je Spajić negodovao.

Ministarstvo ekonomskog razvoja prihvatilo je amandman Jovanke Bogavac (PZP) da se rudari beranskog rudnika uglja obuhvate zakonom o pomoći penzionerima rudarskog i metalskog sektora.

Zakonom koji je predložilo Ministarstvo planirana je isplata po 12 hiljada EUR penzionerima iz tih sektora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije