fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPrihodi od turizma će biti znatno veći od 1,1 milijardu EUR

Prihodi od turizma će biti znatno veći od 1,1 milijardu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi od turizma u prošloj godini će, prema očekivanjima, biti znatno iznad 1,1 milijardu EUR, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja, Damir Davidović i dodao da će biti evidentirano oko 14,5 miliona noćenja.

On je Pobjedi kazao da su u pitanju rekordni turistički rezultati.

“Uvjeren sam da ćemo do kraja godine prevazići 2,6 miliona evidentiranih turista, 400 hiljada više nego 2018. Prihodi su već u prvih devet mjeseci premašili milijardu EUR i veći su od prihoda ostvarenih tokom cijele prošle godine”, rekao je Davidović.

On je naveo da očekuje da do kraja godine ukupan prihod bude znatno iznad 1,1 milijardu EUR.
“Imali smo mnogo jaču predsezonu i postsezonu. U špicu sezone imamo dva ekstrema – jul kad je javnost percipirala propast sezone, a ispostavilo se da smo imali par procenata turista više i 0,25 odsto rast broja noćenja. U ostalim mjesecima imali smo prosječan rast broja noćenja 20 odsto”, kazao je Davidović.

On je dodao da je avgust iznenadio, jer je bilo 600 hiljada noćenja više.

U aprilu i maju bilo je 25 odsto više turista i rast od 250 hiljada do 300 hiljada noćenja.

“Preliminarni podaci o prihodima za prvih devet mjeseci pokazuju prihod od stranih turista od preko 1,01 milijardi, što je 15 miliona više nego u cijeloj 2018. godini. Očekivano je da prihod bude značajno više od 1,1 milijarde”, kazao je Davidović i naveo da preliminarni podaci lokalnih turističkih organizacija pokazuju u prosjeku 30 odsto rast u broju gostiju.

On je ocijenio da je značajno što su podstakli dvocifren rast turista u pred i postsezoni sa gotovo svih tržišta Evrope. Sa njemačkog tržišta je u jednom trenutku bilo 114 odsto više turista i sigurno je da se ide ka još jednoj rekordnoj godini.

“U posljednje tri godine, zaključno sa ovogodišnjim rezultatima, imali smo 800 hiljada turista više”, rekao je Davidnović.

Otvoreno je 46 novih hotela samo ove godine, a u posljednje tri godine 100 i to 16 sa pet zvjezdica, 60 sa četiri ostalo je sa tri zvjezdice.

“Napravili smo retropspektivu od 2010. i zaključno sa ovom godinom prihodi su veći 80 odsto, odnosno za pola milijarde, a u odnosu na 2016. imamo 250 miliona EUR više. Mislim da će sjever Crne Gore za nekih četiri do pet godina otvaranjem auto-puta i novih hotela i žičara potpuno drugačije izgledati i stvoriti brojne nove mogućnosti u turizmu”, kazao je Davidović, koji tvrdi i da je u suzbijanja sive ekonomije napravljen ozbiljan pomak.

Najčitanije