fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreuzeto 202,39 miliona kWh električne energije

Preuzeto 202,39 miliona kWh električne energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 202,39 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je na nivou ostvarene potrošnje tokom istog perioda prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Najviše električne energije, oko 39 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

„Očitano je ukupno 394,5 hiljada brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima, je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su kazali da su ekipe Sektora za održavanje u oktobru realizovale 2,09 hiljada intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 325 hiljada EUR.

„Na distributivnu mrežu je tokom oktobra priključeno 613 novih korisnika“, navodi se u saopštenju.

CEDIS, kako su kazali njegovi predstavnici, privodi kraju 1,45 miliona EUR vrijedne radove na zamjeni deset kilovoltnog (kV) postrojenja u trafostanici 110/10kV Kličevo.

Tokom oktobra je objekat pušten pod napon i izvršeno je uklapanje u mrežu, dok se uskoro očekuje i završetak radova na uređenju terena čime će projekat biti uspješno zaključen.

„Na nivou sekundarne mreže u prethodnom periodu završena je izgradnja deset objekata, vrijednosti oko 850 hiljada EUR, od čega je najviše izdvijeno za izgradnju sedam trafostanica u Podgorici“, rekli su iz CEDIS-a.

Na području Podgorice, Budve, Kotora i Herceg Novog izvode se radovi na izgradnji četiri objekta naponskog nivoa 10/0,4kV, čija je vrijednost oko 400 hiljada EUR.

„Takođe su u toku i radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35 kV Plav-Gusinje, za koje će CEDIS izdvojiti oko 108 hiljada EUR“, precizirali su iz kompanije.

U oktobru je na području Crne Gore ugrađeno 15 novih, elektronskih brojila.

Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 420 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije