fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPresudom priznato potraživanje Vagonimpeksu

Presudom priznato potraživanje Vagonimpeksu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Presudom Privrednog suda mađarskom Vagonimpeksu priznato je potraživanje od 800 hiljada EUR prema Rudnicima boksita u stečaju, na ime naknade štete u vidu izmakle dobiti.

Presudom je odbačen dio tužbe kojom je traženo da se to potraživanje uvrsti u prvi isplatni red kao trošak stečajnog postupka. Rudnici boksita treba da plate i 20 hiljada EUR troškova postupka, piše Pobjeda.

U obrazloženju presude sutkinje Privrednog suda, Dijane Raičković, navodi se da je šteta Mađarima nanijeta „krajnjom nepažnjom“, te da je iskaz stečajnog upravnika, Zdravka Cicmila, da je ugovor raskinut, jer više nije mogao organizovati proizvodnju, u suprotnosti sa spisima predmeta.

„Nasuprot iskazu navedenog svjedoka, da je tuženi nastavio i mogao organizovati proizvodnju, nesumnjivo ukazuje činjenica da je neposredno prije raskida predmetnog ugovora raspisao javni oglas za poslovno-tehničku saradnju, te prihvatio ponudu društva PDG iz Podgorice sa kojim je zaključio ugovor o posredovanju i kupoprodaji rude boksita, koji je kasnije raskinut zbog neispunjenja ugovornih obaveza“, navodi se u odluci.

Ugovorom je bilo predviđeno da Boksiti isporuče 450 hiljada tona rude boksita Vagonimpeksu, koji je dalje preprodavao firmi Alumina iz Zvornika. Do raskida ugovora isporučeno je 70,9 hiljada tona, za šta je Vagonimpeks platio avansno, dok je 379 hiljada tona rude ostalo neisporučeno.

Tokom postupka su tvrdili da bi Rudnici, da nijesu raskinuli ugovor, mjesečno prihodovali 400 hiljada EUR, što je značajan prihod za firmu u stečaju.

Vagonimpeks je zaključio ugovor sa Boksitima nepuna tri mjeseca prije stečaja, ali je odlukom tadašnjeg stečajnog upravnika, Veljka Rakočevića, ostao na snazi.

Raskinut je kada su prošli svi rokovi za prijavu stečajnog potraživanja, čime je njen vlastodavac doveden u zabludu, tvrdila je advokatica Ana Đukanović u toku postupka.

Advokat Nebojša Lalatović je kazao da je stečajni upravnik zadržao pravo da, u slučaju nemogućnosti ispunjenja ugovornih obaveza, ugovor raskine, o čemu je obavijestio Vagonimpeks pet mjeseci prije obavještenja o raskidu, a na šta, kako kaže, nije bilo prigovora.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...