fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreostale faze auto-puta bi mogle ugroziti fiskalnu konsolidaciju

Preostale faze auto-puta bi mogle ugroziti fiskalnu konsolidaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja preostalih faza auto-puta Bar-Boljare bi u prognoziranom periodu Svjetske banke (SB) podržala rast, ali bi mogla ugroziti fiskalnu konsolidaciju, navodi se u izvještaju te međunarodne institucije.

„Finansiranje putem javno-privatnog partnerstva, na primjer, može nositi velike potencijalne obaveze, koje bi povećale dug za koji izdate javne garancije i smanjile fiskalni prostor“, navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za Zapadni Balkan koji je predstavljen ove sedmice i u kojem su date prognoze rasta crnogorske privrede za naredne dvije godine.

Kako se navodi u tom dokumentu, kašnjenja na optimizaciji javne uprave bi dalje potkopala fiskalnu konsolidaciju.

„Sa druge strane, završetak procesa koncesija na aerodrome u prognoziranom periodu bi rezultirao jednokratnim prihodima, baš kao i početak sprovođenja programa ekonomskog državljanstva“, navodi se u izvještaju pod nazivom Rast neizvjesnosti.

Ostale osjetljivosti finansijskog sektora, kako se dodaje, potencijalno potiču od nezdravih manjih banaka.

U SB smatraju da je za Crnu Goru imperativ da zadrži punu opredijeljenost za fiskalnu konsolidaciju, unaprjeđenje upravljanja i ubrzanje strukturnih reformi.

„U tom kontekstu je neophodno povećati efikasnost javne potrošnje, naročito u administraciji, zdravstvu i infrastrukturi“, rekli su iz SB.

To, kako su poručili, nužno zahtijeva rješavanje neodrživog poslovanja nacionalnog avio-prevoznika, Montenegro Airlines (MA), kojem je data značajna državna pomoć.

„Njegovi akumulirani gubici su u prošloj godini dostigli 90 miliona EUR, što je više od njegovog kapitala“, upozorili su iz SB.

Crnogorska Vlada, kako se navodi u izvještaju, aktivno upravlja javnim dugom, ali obaveze ostaju velike.

„U naredne dvije godine dospijeva dug u iznosu od 800 miliona EUR“, rekli su iz SB.

Iz SB su podsjetili da je Vlada u septembru izdala euroobveznice u vrijednosti 500 miliona EUR po kamatnoj stopi od 2,55 odsto i dospijećem za deset godina.

„Rekordno niska kamata i rekordno dugo dospijeće su rezultat aktivnosti sprovedenih na fiskalnoj konsolidaciji, ali i trenutno povoljnih tržišnih uslova. Ipak, u svjetlu sve neizvjesnijeg ambijenta, Vlada mora ostati orpedijeljena za fiskalnu konsolidaciju i izbjeći preokret politike“, navodi se u izvještaju.

Iz SB su dodali da Vlada namjerava da koristi sredstva od euroobveznica iz ove godine za pokrivanje svojih finansijskih potreba u narednoj, što uključuje i plaćanje euroobveznica koje dospijevaju u martu.

„Euroobveznice će do kraja godine povećati javni dug na procijenjenih 78,6 odsto, a javni dug, zajedno sa dugom za koji su izdate javne garancije, na procijenjenih 83 odsto“, precizira se u dokumentu.

Vlada je od 1. jula povećala najnižu mjesečnu zaradu sa 193 EUR na 222 EUR.

„Da bi se izbjeglo smanjenje zaposlenosti, svako dalje povećanje najniže plate treba biti usklađeno s povećanjem produktivnosti radne snage“, smatraju u SB.

SB do 2021. godine očekuje prosječan rast crnogorske ekonomije od 2,8 odsto.

„Završetak investicioniog ciklusa, koji je tri godine predvodio rast, će vjerovatno nastaviti donekle usporavati rast, na 2,8 odsto u narednoj godini i 2,7 odsto u 2021“, rekli su iz SB.

Očekuje se da privatne investicije ostanu na visokom nivou, predvođene uglavnom energijom i turizmom.

“Na sklonost ka investicijama mogu uticati smanjenje poslovnog povjerenja i neizvjesnosti na stranim tržištima”, zaključuje se u izvještaju.

Najčitanije