fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPremijerno prikazan dokumentarni film o promociji ekoturizma

Premijerno prikazan dokumentarni film o promociji ekoturizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dokumentarni film pod nazivom Promocija ekoturizma na teritoriji Crne Gore, Albanije i Kosova premijerno je, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, prikazan u prostorijama Evropske kuće.

Iz Ministarstva su objasnili da je kroz 15-ominutni dokumentarni film, koji gledaoce vodi na proputovanje kroz pogranično područje Crne Gore i Albanije i Crne Gore i Kosova, predstavljeni rezultati ostvareni u okviru osam projekata prekogranične saradnje u tom području.

Ističući značaj prekogranične saradnje Crne Gore sa Albanijom i Kosovom, vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović, kazao je da je posvećenost tri operativne strukture, sa svim uključenim stranama, omogućila da se prikažu značajni rezultati na polju promocije turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.

„U okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija do sada je podržan 21 projekat ukupne vrijednosti od preko sedam miliona EUR, i to iz oblasti turizma, zapošljavanja, zaštite životne, a sve u cilju unapređenja standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području. S druge strane, u okviru programa sa Kosovom podržana su 23 projekta ukupne vrijednosti od takođe preko sedam miliona“, naveo je Vujović.

Ispred albansk Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju podrške, Kjara Adhami, ocijenila je da su rezultati na terenu vidljivi, te da je zajednička kvalitetna saradnja dovela do toga.

Zamjenik generalnog sekretara Ministarstva administracije lokalne samouprave Kosova, Trim Beriša, naveo je saradnju Crne Gore i Kosova kao primjer dobrosusjedskih odnosa.

„U okviru ovog programa realizovano je mnoštvo aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života u pograničnom području Crne Gore i Kosova, a rezultati projekata svjedoče o sve boljoj međuinstitucionalnoj saradnji dvije zemlje“, kazao je Beriša.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju iz Delegacije EU u Crnoj Gori, Liselot Isakson, rekla je da je zadovoljna što je EU podržala razvoj potencijala turističkog sektora Crne Gore, Albanije i Kosova.

„Veoma sam ponosna što je EU podržala projekte kroz koje smo dobili nove i inovativne proizvode u ovom području, diverzifikujući i čineći turističku ponudu pristupačnijom i privlačnijom za posjetioce“, navela je Isakson.

Nakon projekcije filma, održana je panel diskusija sa predstavnicima projekata koji su učestvovali u programima prekogranične saradnje na temu Mogućnosti prekogranične saradnje i značaj ruralnog i ekoturizma.

Film Promocija ekoturizma na teritoriji Crne Gore, Albanije i Kosova može se pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=XRB_umpGgXQ

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije