fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrelević: CEDIS nije u gubitku zbog cijena već zbog poslovnih odluka

Prelević: CEDIS nije u gubitku zbog cijena već zbog poslovnih odluka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Negativan finansijski rezultat Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) na kraju prošle godine nije rezultat cijena struje za pokrivanje gubitaka koje je odredila Regulatorna agencija za energetiku (RAE), već poslovnih odluka tog preduzeća, kazao je predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević.

On je u intervjuu Pobjedi naveo da je javnost proteklih mjeseci zatrpana raznim izjavama koje zamagljuju stvarnu pozadinu, te da se uglavnom pokušava nametnuti teza da je RAE odredila cijene struje za pokrivanje gubitaka i da je CEDIS zbog toga bio u minusu.

“Cijena struje po kojoj operatori nabavljaju energiju za pokrivanje gubitaka u sistemu zavisi od poslovnih odluka subjekata koji učestvuju u postupku nabavke. Sa jedne strane, zavisi od odluka Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i CEDIS-a o modalitetu nabavke, a sa druge strane od zainteresovanih ponuđača i odluke o cijeni po kojoj su spremni da ponude energiju”, objasnio je Prelević.

On je rekao da su CGES i CEDIS energiju dominantno nabavljali od EPCG, po cijenama koje su bile rezultat transparentnog postupka koji garantuje Crnogorska berza električne energije.

“Troškovi koje su CGES i CEDIS snosili po osnovu nabavke energije za pokrivanje gubitaka i koje su iskazali u svojim bilansima uspjeha, bili su rezultat cijena koje su se slobodno formirale u navedenim postupcima“, naveo je Prelević, dodajući da je RAE našla način da zaštiti potrošače od odluka menadžmenta CEDIS-a i CGES-a koje ne idu u korist kupcima.

Na pitanje može li se očekivati poskupljenje struje, Prelević je odgovorio da treba krenuti od stavki na računu za struju, pojašnjavajući da se oko 50 odsto računa za struju odnosi na cijenu aktivne energije, o kojoj odlučuje snabdjevač, odnosno Elektroprivreda (EPCG), a ostatak na stavke koje utvrđuje RAE – angažovanje mrežnog kapaciteta, gubitke u mreži, fiksni dio mrežnog kapaciteta i naknadu operatoru tržišta, kao i naknadu za podsticanje obnovljivih izvora energije (OIE) koju utvrđuje Vlada.

“Što se tiče stavke koja se odnosi na aktivnu energiju, cijena do kraja godine zavisi od poslovne odluke snabdjevača, pri čemu treba imati u vidu da postoji zakonsko ograničenje povećanja cijene za kategoriju domaćinstava od šest odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo ograničenje, prema zakonu iz 2016, važi do kraja ove godine. Što se tiče ostalih stavki na računu, čije utvrđivanje spada u nadležnosti RAE, ističem da se do kraja ove godine cijene neće mijenjati”, saopštio je Prelević.

Na pitanje šta je utvrđeno nadzorom poslovanja CEDIS-a i kako komentariše namjeru EPCG da pokrije njihov prošlogodišnji gubitak, Prelević je odgovorio da je utvrđeno da je CEDIS u prošloj godini ostvario gubitak od skoro deset miliona EUR i da su najznačajnija odstupanja u ostvarenim troškovima u odnosu na utvrđene nastala kod troškova koji se odnose na nabavku struje za pokrivanje gubitaka, amortizaciju i zarade.

“Budući da su troškovi nabavke struje za pokrivanje gubitaka koje je CEDIS ostvario u prošloj godini bili rezultat transparentnog postupka i cijene po kojoj je EPCG prodala energiju, svako naknadno umanjivanje te cijene dovodi u pitanje ispunjenost zahtjeva za transparentnošću propisanog Zakonom o energetici. Narušavanje transparentnosti ugrožava razvoj tržišta u Crnoj Gori u kome je EPCG i dalje dominantan učesnik”, poručio je Prelević.

Na pitanje koliko povećanje broja zaposlenih opterećuje poslovanje CEDIS-a, Prelević je odgovorio da regulatorni okvir motiviše CEDIS da poboljša efikasnost poslovanja, odnosno da smanji troškove zarada.

“Ostvareni troškovi zarada u prošoj godini su za oko tri miliona EUR veći od utvrđenih i navedeno odstupanje nije predmet vršenja korekcija, što znači da se neće pokriti kroz cijene po kojima kupci plaćaju korišćenje sistema, već je isključivo gubitak CEDIS-a”, kazao je Prelević.

Prelević je ocijenio da se domaći kreatori energetske politike poistovjećuju sa političarima, te da im je važnije da se populističkim mjerama kratkoročno dopadnu potrošačima/glasačima, nego da donose nepopularne, ali strateški ispravne odluke namijenjene i budućim generacijama.

“EPCG ne smije biti sredstvo partijskih potkusurivanja već stabilni garant razvoja države. Sa EPCG koja je oslonac socijalne politike, dobićemo investiciono nesposobnu kompaniju, finansijski iscrpljenu i za koju godinu spremnu za neku jeftinu privatizaciju. Zvuči pesimistički, ali kad ovo postane ocigledno i široj javnosti, biće kasno”, zaključio je Prelević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...