fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPregovori o kupovini Željezare počinju u ponedjeljak

Pregovori o kupovini Željezare počinju u ponedjeljak

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Sudbina nikšićke Željezare Tosčelik, čiji radnici protestuju u upravnoj zgradi, rješavaće se u ponedjeljak, kada će u Podgorci biti održan sastanak.

O kupovini nikšićke fabrike sa predstavnicima sadašnjeg vlasnika, turske firme Tosčelik, tog dana pregovaraće nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, a u prisustvu ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića, prenosi portal Dan.

Jedan od predstavnika željezaraca, Ivan Vujović, rekao je da je predloženo da razgovorima prisustvuju predstavnici radnika, a da će se vidjeti da li će to turski investitor prihvatiti.

“U svakom slučaju zadovoljni smo što se napokon nešto pokrenulo u cilju razrješenja teške situacije u fabrici i smatramo da je za Željezaru ponedjeljak dan D”, naveo je Vujović za Dan.

Davidović je trenutno jedini zainteresovan za preuzimanje nikšićke fabrike u kojoj je Tosčelik u martu prošle godine obustavio prozvodnju, a onda nedavno i odlučio da otpusti 229 zaposlenih i za rad u budućoj firmi za prodaju metala i rude, kako su preregistrovali Željezaru, ostavi 25 radnika.

Ogorčeni takvom odlukom, metalurzi su prije desetak dana ušli u upravnu zgradu fabrike gdje danonoćno borave tražeći pokretanje proizvodnje i poništenje odluke o otkazima.

“Mi ćemo i dalje ostati u upravnoj zgradi i čekati ishod pregovora. Davidović je odlučan da preuzme Željezaru i tako spasi i nju i nas zaposlene. Zahvalni smo i ministru Đuroviću što se založio da se situacija rješava i što nam je tokom svih ovih prethodnih dana bio na raspolaganju”, kazao je Vujović.

Tosčelik, kćerka firma turskog industrijskog giganta Tosyali grupe, imovinu Željezare iz stečaja kupila je 2012. gdoine za oko 15 miliona EUR.

U proteklih deset godina nijesu ispoštovali investicioni plan koji je predviđao ulaganje za period od tri godine u iznosu od 35 miliona EUR, uposlenje do 550 radnika i godišnju proizvodnju od oko 400 hijada tona čelika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije