fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredviđaju snažan oporavak turizma sa izazovom visoke inflacije

Predviđaju snažan oporavak turizma sa izazovom visoke inflacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast u Crnoj Gori u ovoj godini će biti ispod prošlogodišnjeg nivoa, izazov ostaje visoka inflacija, dok će se turizam snažno oporaviti, ocijenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD direktor za ekonomiju, strategije i politike, Artur Radziwill, kazao je da ta banka vidi potencijal za rast i povoljne okolnosti u Crnoj Gori.

„Godišnji rast biće od tri do četiri odsto, što je vrijedan rezultat, ali država još nije na nivou životnog standarda EU. Još postoje izazovi za donosioce politika“, rekao je Radziwill prilikom prezentacije najnovijeg Izvještaja o tranziciji za 2022/2023 pod nazivom Neuobičajeno poslovanje u hotelu Hilton.

On je rekao da će rast u ovoj godini biti ispod prošlogodišnjeg nivoa, pri čemu opadaju neki procenti odnosno trendovi u odnosu na ono što je EBRD predviđao, čak i u jesen prošle godine.

„Evropska unija (EU) je pogođena onim što se dešava oko nas. Postoji rizik od recesije, pogotovo u njemačkoj ekonomiji koja je motor pokretač evropske ekonomije. To ne daje povoljan kontekst za Crnu Goru“, ocijenio je Radziwill.

On je kao izazov naveo visoku inflaciju koju izazivaju eksterni uzroci, odnosno cijene energije i hrane.

„Možda inflacija utiče i na budžet domaćinstava, što znači smanjenu potrošnju“, precizirao je Radziwill.

On je naveo da EBRD vidi snažan oporavak turizma, pri čemu je izvjesno da će prihodi dostići rekordne nivoe iz 2019.

„Oporavak je bio impresivan 2021. i prošle godine. Rast se nastavlja i Crna Gora će ostvariti bolji uspjeh u odnosu na zemlje regiona“, ocijenio je Radziwill.

On je kazao da je potreban napredak kako bi se eliminisali nedostaci, kao i da treba podstaći razvoj koji pomaže približavanju evropskom nivou standarda i prihoda.

„Na donosiocima politika je da ubrzaju reforme, nakon rješavanja izazova političke nestabilnosti sa kojima smo se suočavali proteklih godina“, ocijenio je Radziwill.

Šef EBRD u Crnoj Gori, Remon Zakaria, kazao je da je ta banka otvorila kancelariju u Crnoj Gori 2006. godine i do tada su uložili preko 724 miliona EUR u 81 projekat.

„Naša strategija ima tri ključna prioriteta, koji se odnose na pružanje pomoći i tranziciju, jačanje konkurentnosti i pomaganje u konektivnosti i integraciji“, rekao je Zakaria i dodao da su to njihovi ciljevi do 2026. godine.

On je naveo da je EBRD prošle godine uložio u Crnu Goru 23 miliona EUR u šest projekata, od čega se 75 odsto njih definišu kao zeleni projekti.

„To je zaista potrebno Crnoj Gori da bi unaprijedila kvalitet i opremu koja postoji kako bi se unaprijedila željeznička infrastruktura“, rekao je Zakaria.

EBRD je, kako je precizirao, fokusiran na politički dijalog i povezane aktivnosti koje povezuju njihove strateške prioritete i kreiraju podsticajno okruženje za ulaganje.

On je podsjetio da su potpisali sporazum sa Alter modusom, namijenjen mladim preduzetnicima, kao i kreditnu liniju za podršku malim i srednjim preduzećima.

„Pružamo pomoć u unapređenju regulatornog okvira, kao i pomoć u oblasti bezbjednosti na putevima“, rekao je Zakaria.

On je naveo da su pomogli prošle godine 41 malom i srednjem preduzeću, najviše u vezi sa digitalnom komponentom.

Izvještaj o tranziciji je vodeća publikacija EBRD-a koja analizira dešavanja u sprovođenju strukturnih reformi i ekonomske trendove u 36 ekonomija u koje EBRD ulaže, uključujući i Crnu Goru.

Naslov ovogodišnjeg izvještaja, Neuobičajeno poslovanje, između ostalih izazova sa kojima će se još neko vrijeme preduzeća i kreatori politika nastaviti suočavati obuhvata i tektonske promjene povezane sa ratom u Evropi, odnosno rastuće cijene gasa, prisilne migracije, visoku inflaciju i promjene u lancu snabdijevanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije