fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljeni novi alati za inovacije

Predstavljeni novi alati za inovacije

Nikšić, (MINA – BUSINESS) – Tri D (3D) štampa je sve popularnija na tržištu, a djelovi urađeni na tim štampačima koriste se u automobilskoj i avio industriji, gdje polako postaju ogroman izvor ne samo inovacija, već i uštede, saopšteno je iz nikšićkog Tehnopolisa.

Alati za inovacije 3D štampe predstavljeni su u okviru završnice prvog ovogodišnjeg 2CODE on Meetup-a u Inovaciono-preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis, koji u svojoj Laboratoriji za industrijski dizajn (TECH Lab) posjeduje uređaje najnovije generacije.

Osnivač 3D Republike iz Beograda i serijski preduzetnik u oblasti softverskog inženjerstva, Svetozar Kolesar, predstavio je napopularnije tehnike te štampe, čiji se potencijali, kako je navedeno iz Tehnopolisa, sve više koriste i u medicini, modnoj industriji i obrazovanju.

“Kako bi unaprijedili podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, inovatora i startapova, u avgustu prošle godine otvoren je TECH Lab, koji je kreiran da bude generator razvoja novih proizvoda i omogući usavršavanje već postojećih”, podsjetili su iz Tehnopolisa.

Laboratorija je otvorena da bude i podrška metalnoj industriji, kao i veza između naučne zajednice i industrijskog sektora, sa akcentom na mala i srednja preduzeća i startapove.

“TECH Lab je zamišljen i kao stanica za usavršavanje visokoškolaca i mjesto gdje će svršeni studenti ili srednjoškolci, pohađanjem edukacionih treninga i praktičnim radom sa različitim tehnologijama, sticati znanja i vještine koje će im dati više šansi, iskustva i samopouzdanja što će ih činiti konkurentnijim na tržištu rada Crne Gore”, predočeno je iz Tehnopolisa.

Kako je ostaknuto, TECH Lab Tehnopolis zainteresovanima može pružiti usluge iz domena 3D tehnologije, a koje obuhvataju modelovanje, skeniranje i printing, a uskoro će u ponudu svojih usluga uvrstiti i 3D metal štampu, usluge CNC glodalice i struga, koje će otvoriti mogućnost izrade predmeta od metala, drveta, plastike i drugih kompozitnih materijala.

“Svjesni značaja koji savremene tehnologije imaju u kreiranju inovacionog ekosistema, uskoro otvaramo još jednu laboratoriju – FabLab, koja će predstavljati dodatni segment rada TECH lab-a, a koja će pružiti punu nekomercijalnu podršku firmama, studentima i mladim ljudima sa inovativnim biznis idejama u cilju njihovih razvoja”, najavljeno je iz Tehnopolisa.

Planirano je da laboratorija bude otvorena u sklopu projekta 2CODE, u okviru koga je bio organizovan i 2CODE on Meet up.

Projekat je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske unije (EU), u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, za finansijski period od 2014 do 2020. Godine.

Završnicu prvog ovogodišnjeg 2CODE on Meet up-a u Tehnopolisu i predstavljanje novih alata za inovacije, kako je saopšteno, pratili su brojni privrednici, preduzetnici, studenti i startaperi.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...