fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljen klaster Ljekobilje

Predstavljen klaster Ljekobilje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klaster Ljekobilje, koji je u subotu predstavljen u Mall-u of Montenegro, trebalo bi da podstakne proizvodnju, preradu, zaštitu i prodaju ljekovitog bilja i biljne kozmetike u skladu sa principima održivosti i zaštite životne sredine.

Sajamsko predstavljanje klastera Ljekobilje organizovala je Asocijacija poslovnih žena Crne Gore u partnerstvu sa tržnim centrom Mall of Montenegro.

„Klaster Ljekobilje je nevladino udruženje osnovano prošle godine sa ciljem da se, kroz takav vid udruživanja građana i preduzeća promoviše i podstakne proizvodnja, prerada, zaštita i prodaja ljekovitog bilja, biljne kozmetike, ulja i ostalih derivata ljekovitog bilja i propratnih proizvoda u skladu sa principima održivosti i zaštite životne sredine“, objašnjeno je iz Asocijacije.

Klaster je formiran u okviru projekta pod nazivom Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija – STRONGER, kofinansiranog iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Crnu Goru za period od 2014. do ove godine.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Centrom za razvoj Brodsko posavske županije – CTR, Udruženjem poslovnih žena u BiH, Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i Sveučilištem u Zadru.

Predstavljanje klastera je završna aktivnost projekta STRONGER, koji je okupio pojedince i preduzeća koja se bave uzgojem i preradom ljekovitog bilja u kozmetičke i farmaceutske svrhe sa područja centralne Hrvatske i Dalmacije, centralne i južne Crne Gore, te zapadne i sjeverne BiH.

„Kroz realizaciju projekta, korisnicima koji se bave prikupljanjem, preradom i plasmanom začinskog, ljekovitog i mediteranskog bilja, bila je omogućena podrška kroz specijalizovane programe edukacije u oblasti ispitivanja proizvoda, značaja standardizacije, mogućnosti i načina brendiranja, pristupa internacionalizaciji poslovanja, izvoza, prekogranične saradnje i preduzetničkih vještina u planiranju poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Korisnicima projekta omugućeno je povezivanje sa proizvođačima iz Hrvatske i BiH u cilju zajedničkog plasmana proizvoda u zemlje EU, kao i dva studijska putovanja u Francusku i Bugarsku.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...