fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljen agrobudžet u više crnogorskih opština

Predstavljen agrobudžet u više crnogorskih opština

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su mjere podrške iz agrobudžeta za ovu godinu poljoprivrednim proizvođačima u Pljevljima, Rožajama, Bijelom Polju, Ulcinju, Plavu, Gusinju, Baru i Petnjici.

Iz resornog Ministarstva je saopšteno da su proizvođači iskazali posebno interesovanje za mjere podrške koju mogu ostvariti za direktna plaćanja u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, podizanje novih zasada, nabavku mehanizacije i sistema za navodnjavanje i niz drugih mjera podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Nakon prezentovanja mjera podrške, poljoprivredni proizvođači su u diskusiji sa predstavnicima Ministarstva predočili probleme sa kojima se suočavaju, sa posebnim osvrtom na poskupljenje cijena inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, nastalih zbog poremećaja na globalnom tržištu.

Ministarstvo je prilikom kreiranja ovogodišnjih mjera uzelo u obzir sve predloge koji su došli kako od poljoprivrednih proizvođača tako i od udruženja, uz preporuke Evropske komisije, sa posebnim senzibilitetom u odnosu na izazove i okolnosti na tržištu stočne hrane i poljoprivrednih inputa, čime je stvoren balans u cilju stvaranja modaliteta da se napravi što bolja klima kada je u pitanju poljoprivreda u Crnoj Gori.

Prvi javni pozivi očekuju se već naredne sedmice, a u toku je prijava za premije u stočarskoj proizvodnji koja će trajati do 30. aprila.

Sredstva koja su agrobudžetom opredijeljena za ovu godinu iznose preko 66 miliona EUR. Iz državnog budžeta opredijeljeno je 44,72 miliona EUR, iz donacija oko 11,5 miliona, a iz kreditnih sredstava 9,8 miliona EUR.

Prezentacije mjera podrške će se nastaviti danas u Beranama, Kolašinu, Andrijevici, Mojkovcu, Cetinju, Budvi, Žabljaku i Šavniku.

Nakon prvog kruga, predstavljanje agrobudžeta za ovu godinu će naredne sedmice biti organizovano u svim ostalim opštinama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije