fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavili Rezoluciju o novoj ekonomskoj politici Crne Gore

Predstavili Rezoluciju o novoj ekonomskoj politici Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSNESS) – Demokratski front (DF) dostavio je danas Skupštini Predlog rezolucije o novoj ekonomskoj politici Crne Gore u uslovima kontinuiranih epidemijskih opasnosti i globalnih kretanja, koja, kako tvrde, predstavlja pravi put do održavog, solidarnog i prosperitetnog društva.

Iz DF-a su kazali da su sva ponuđena rješenja u predloženoj rezoluciji potvrđena u naprednim društvima ili predstavljaju nove mjere najrazvijenijih država.

„Da li će Crna Gora krenuti putem progresa, isključivo zavisi od političke volje. U ovom momentu od režima i interesnih lobija u njemu“, navodi se u rezoluciji.

Predloženi dokument DF-a podrazumijeva sprovođenje tri grupe mjera – urgentnih, primarnih i strukturnih.

DF je, kada je riječ o urgentnim mjerama, predložio finansijsku podršku svim punoljetnim građanima u visini minimalne zarade i maloljetnim u visini njene polovine, jednokratno.

Predviđena je i podrška u neophodnim proizvodima svakom domaćinstvu, a svakom građaninu u preventivnoj zaštitnoj opremi od zarazne bolesti.

Među urgentnim mjerama je i podrška u proizvodnji hrane svakom domaćinstvu koje ima mogućnost da je proizvodi.

DF je u primarnim mjerama predložio ažuriranje registara socijalno ugroženih građana na osnovu stvarnih zdravstvenih i socijalnih potreba.

„Predložena je i novčana pomoć svim socijalno ugroženim punoljetnjim građanima do ukupnog iznosa od 200 EUR mjesečno, a maljoletnim u socijalno ugroženim porodicama 100 EUR mjesečno“, navodi se u rezoluciji.

DF je predložio i da se subvencioniraju računi za električnu energiju i komunalne usluge za sve socijalno ugrožene porodice i da se omogući novčana pomoć penzionerima.

Primarnim mjerama predviđena je i podjela vaučera od 50 EUR za kupovinu ljekova za hronične i akutne bolesnike koji su u stanju socijalne potrebe, kao i penzionere sa penzijom do 250 EUR.

„Primarnim mjerama treba zabraniti svako neosnovano povećavanje cijena robe i usluga, posebno onih iz minimalne potrošačke korpe i zdravstvene zaštite“, smaraju u DF-u.

Predloženo je i da se ukinu ili svedu na minimum nadoknade, nagrade, rashodi za materijal i usluge, službena putovanja, reprezentaciju, kao i ostali izdaci koji su za ovu godinu planirani u iznosu od 462 miliona EUR.

DF smatra i da bi trebalo ukinuti subvencije za obnovljive izvore električne energije i pružanje usluga koji su za ovu godinu planirani u iznosu od 42 miliona EUR.

Potrebno je definisati i najpovoljnije uslove za novi moratorijum ili reprogram kreditnih obaveza, na osnovu dogovora Centralne banke (CBCG) i komercijalnih banaka, koji će uzeti u obzir otplatni potencijal svakog klijenta.

DF je predložio i mjere za zatvorene i ugrožene djelatnosti, poljoprivredu, ribarstvo, turizam, novo zapošljevanje i pokretanje novog biznisa.

DF je, u sklopu strukturnih reformi, predložio osnivanje instituta za razvoj Crne Gore, koji bi, koristeći najveća dostignuća i uvažavajući trendove i mišljenja javnosti, nudio optimalna rešenja i pravce razvoja.

„Potrebno je, transformacijom Investiciono razvojnog fonda (IRF), formirati razvojnu banku, koja će predstavljati centralnu finansijsku instituciju za obnovu i razvoj države, tako što će finansirati razvoj privrede, izgradnju infrastrukture, podsticati izvoz i podržati razvoj malih i srednjih preduzeća“, dodali su iz DF-a.

DF je predložio i uvođenje perpera kao domaće valute.

Najčitanije