fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložili set ekonomskih mjera

Predložili set ekonomskih mjera

Berane, (MINA-BUSINESS) – Opština Berane predložila je set ekonomskih mjera sa ciljem ublažavanja posljedica po građane i privredu u tom gradu, nastalih usljed pandemije koronavirusa.

Predlog seta mjera, koji će biti predložen Skupštini Opštine Berane na usvajanje, sadrži mjeru da Opština Berane subvencioniše preduzeće Vodovod i kanalizacija potrošnju vode i upotrebu kanalizacije, za sve građane i preduzeća koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, na period od 90 dana u iznosu 50 odsto.

Predloženo je da Opština Berane subvencioniše preduzeće Komunalno za sve usluge, za sve građane, preduzeća i privrednike koji zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, na period od 90 dana u iznosu 50 odsto, kao i naknade za zelenu i mliječnu pijacu, za registrovane poljoprivredne proizvođače.

“Oslobađaju se ugostitelji lokalnih komunalnih taksi za korišćenje javnih površina, odnosno ljetnjih bašti, za ovu godinu, dok se na period od 90 dana oslobađaju plaćanje naknade za pristup komercijalnim objektima za sve građane i preduzeća koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, odnosno ugostitelji, frizeri, kozmetičari”, navodi se u saopštenju.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane saopšteno je da pedložene mjere obuhvataju oslobađaju za period od 90 dana obaveze plaćanja zakupa svi građani i preduzeća, zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, kao i da se oslobađaju poreza na nepokretnosti registrovani poljoprivredni proizvođači, kao i oni koji počnu poljoprivrednu proizvodnju u cilju njenog pospješivanja za ovu godinu, a sve radi stimulisanja građana da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, što je u ovom trenutku prijeko potrebno.

“Oslobađaju se taksi za licencu za ovu godinu sva taksi udruženja i preduzetnicima koji obavljaju taksi prevoz na teritoriji Berana, odlaže se plaćanje poreza na nepokretnosti za sve građane i preduzeća, na način da prva rata dospijeva 30. avgust, a druga 30. novembra, kao i plaćanje prireza porezu na dohodak građana za sve pojedince i preduzeća na period od 90 dana”, navodi se u saopštenju.

Predlog mjera obuhvata obustavu prinudne naplate za sve građane i preduzeća obuhvaćenih mjerama Vlade, na period od 90 dana, kao i da se sredstva budžetske rezerve usmjere na sanaciju socijalne situacije i ekonomske sanacije najugroženijih privrednih djelatnosti pogođenih novonastalom situacijom.

“Navedene mjere važe za sve građane, dok su preduzeća u obavezi da upute zahtjev za oslobađanje ili odlaganje koje je potrebno dostaviti putem pošte ili na imejl adresu nadležnog organa”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštine je saopšteno da od donošenja Zakona o zaradama u javnom sektoru Opština Berane ima najniži nivo primanja na nivou Crne Gore, kako rukovodilaca, tako i zaposlenih.

“Opština Berane na osnovu podataka Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) ima stopu nezaposlenih od približno 52 odsto i u kontinuitetu ima najveći broj nezaposlenih u posljednjoj deceniji. Iz tog razloga ćemo predložiti dodatne ekonomske mjere za smanjenje broja nezaposlenih i obezbjeđenja elementarnih uslova za egzistenciju nezaposlenih i njihovih porodica”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije