fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložiće smanjenje stope PDV-a na struju

Predložiće smanjenje stope PDV-a na struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) pripremila je predlog zakona kojim bi se smanjila stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) na električnu energiju sa 21 odsto na sedam odsto, čime bi se suštinski značajno umanjili računi.

Zamjenik predsjednika SDP-a, Borislav Banović, kazao je da ta partija podržava namjeru da se svim ugroženim građanima smanje računi za struju za tri mjeseca, kako bi im se pomoglo da se izbore sa dugotrajnom ekonomskom krizom.

“Po uzoru na pojedine zemlje EU, pripremili smo predlog zakona kojim bi se smanjila stopa PDV-a na električnu energiju na sedam odsto i suštinski značajno smanjili računi, bez uticaja na poslovanje Elektroprivrede (EPCG) i drugih kompanija iz energetskog sektora”, naveo je Banović u saopštenju.

On smatra da pravo na umanjenje računa za struju od 40 odsto imaju penzioneri sa primanjima nižim od 222 EUR, kao i nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bili 31. mart, koji tom mjerom nijesu obuhvaćeni kroz postojeći program subvencija.

Banović je dodao da u praksi postoje brojni problemi, jer pravo na podršku imaju samo penzioneri, odnosno nezaposleni, na koje se vodi brojilo, a isključeni su podstanari, koji su najugoženiji u obje kategorije.

“Takođe, brojne porodice u kojima živi više generacija obično imaju jedinstveno brojilo na vlasnika stana, odnosno kuće, tako da podršku neće dobiti porodica koja ispunjava uslove, a živi u kući čiji su su vlasnici otac ili majka penzioneri sa penzijom od 223 EUR”, saopštio je Banović.

On je upozorio da se može desiti da usljed te povoljnosti dio građana izgubi pravo na socijalnu nadoknadu zbog prevođenja dijela imovine na sebe radi ostvarivanja prava. Na taj način se gubiti status socijalno ugroženog zbog vlasništva nad imovinom, odnosno više od dobiti za umanjenje računa za tri mjeseca.

“Ti problemi su itekako poznati rukovodstvu EPCG, budući da se upravo njihovi radnici svakodnevno suočavaju sa nervozom naših sugrađana, pogotovo onih najugoroženijih. Oni zbog brzine donošenja ovakvih odluka i njihove primjene neće dobiti oni što ih sljeduje na osnovu niskih penzija, socijalne ugroženosti ili nezaposlenosti”, rekao je Banović.

On je dodao da praksa vođenja ozbiljnih kompanija na osnovu PR strategija obično završi njihovim sunovratom i opštim nezadovoljstvom građana.

“Pozivamo rukovodstvo EPCG da isravi nepavdu prema najranjivijim grupama i napravi modalitet po kojem će umanjenje dobiti oni kojima je to najpotrebnije, a ne da se desi da od najavljenih 150 hiljada građana kojima se dodjeljuje pomoć to dobije manje od deset odsto”, naveo je Banović.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...