fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložiće produženje Programa za subvencionisanje zarada

Predložiće produženje Programa za subvencionisanje zarada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije će predložiti Vladi da na narednoj sjednici donese odluku o produženju Programa za subvencionisanje zarada za još dva mjeseca.

Ministarstvo je, kako se navodi na Twitter nalogu, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa u prvoj sedmici oktobra isplatilo za septembar blizu tri miliona EUR subvencija za više od 15 hiljada zaposlenih.

Vlada je 1. avgusta pokrenula novi ciklus subvencionisanja zarada zaposlenih dijela privrede, u iznosima od 50 do 100 odsto minimalne bruto zarade, koje su se odnosile na jul, avgust i septembar.

Subvencije su omogućene zaposlenima u djelatnostima zatvorenim usljed naredbi Ministarstva zdravlja, u sektorima turizma, ugostiteljstva i javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, onima kojima je određena mjera karantina ili izolacije, kao i zaposlenima na plaćenom odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina.

Zahtjevi za subvencije se podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata, uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD, posredstvom elektronskog servisa Program za dodjelu subvencija koji je realizovan na portalu Poreske uprave (PU), https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal.

Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima PU, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na veb stranici https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac.

Najčitanije