fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložiće izmjene zakona u cilju implementacije zahtjeva ugostitelja

Predložiće izmjene zakona u cilju implementacije zahtjeva ugostitelja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) će na prvoj sjednici Skupštine predložiti izmjene zakona u cilju implementacije zahtjeva udruženja ugostitelja prema novoizabranoj Vladi, kako bi se obezbjedili elementarni uslovi za preživljavanje do prestanka opasnosti izazvane koronavirusom.

Član Predsjedništva i portparol SDP-a, Mirko Stanić, rekao je da bi kroz smanjenje poreske stope na duži vremenski period pomogli preko 3,5 hiljada crnogorskih ugostitelja da sačuvaju hiljade radnih mjesta, ali i da nastave da obezbjeđuju siguran priliv novca po osnovu poreza i doprinosa u državni budžet.

“Tek poslije snažnog pritiska ugostitelja i predloga zakona od SDP-a, Vlada je krajem avgusta usvojila mjeru kojom je na dio usluga smanjen porez na dodatu vrijednost (PDV) sa 21 odsto na sedam odsto, ali kako te usluge ne uključuju preko 80 odsto prometa u većini objekata, ova mjera nije imala prevelikog efekta”, naveo je Stanić u saopštenju.

On je podsjetio da je parlament Austrije već početkom koronakrize smanjio stopu PDV-a sa 20 odsto na pet odsto, za sve ugostitelje.

“Sličnu pomoć su omogućile brojne druge države od Bugarske do Grčke, a većina članica EU ima izdašne sisteme direktne finansijske pomoći, čime su u toku ove godine značajno doprinijeli prevazilaženju krize i očuvanju radnih mjesta”, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, crnogorski ugostitelji traže samo da se takva, dobra ekonomska praksa u zemljama okruženja i EU, primijeni i u Crnoj Gori, kao i fleksibilniji odnos prema toj grani privrede.

“Većina fiksnih i parafiskalnih obaveza i komunalnih troškova ostala je na istom nivou kao prošle godine, kada je stanje bilo redovno, a ovaj sektor značajno doprinosio opštoj stopi rasta i povećanom zapošljavanju crnogorskih građana”, kazao je Stanić.

Da bi se ovi trendovi nastavili i naredne godine, kako smatraju u SDP-u, potrebno je kroz stimulativni paket, koji će uključivati poreske olakšice, smanjenje stope PDV-a na sve usluge sa 21 odsto na sedam odsto, ukidanje parafiskalnih obaveza, smanjenje cijena zakupa prostora, kao i posebne kreditne linije kod državnog Investiciono- razvojnog fonda (IRF), omogućiti da ovaj sektor “preživi” i da se sačuvaju radna mjesta.

“Zbog toga još jednom pozivamo Vladu da razmotri ove i slične predloge, kako bi se na vrijeme ušlo u proces sanacije i podrške za očuvanje 3,5 hiljada preduzeća”, zaključio je Stanić.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...