fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredloženo da članovi odbora direktora ne mogu biti na partijskim funkcijama

Predloženo da članovi odbora direktora ne mogu biti na partijskim funkcijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, u saradnji sa kompanijom Montenegro Works (MW), dostavilo je Vladi na upoznavanje Informaciju o preporukama za poboljšanje učinka odbora direktora preduzeća u većinskom vlasništvu države, kroz jasne kriterijume za članstvo.

„Ključni kriterijumi se odnose na minimum nivoa kvalifikacija obrazovanja, godine radnog iskustva u djelatnosti društva ili u drugim djelatnostima, kao i to da član odbora direktora u preduzećima u većinskom vlasništvu države ne može obavljati funkciju u političkoj partiji“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vlada se, kako je saopšteno iz tog resora, danas upoznala sa Informacijom i usvojila zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo da intenzivira aktivnosti i obavi dodatne konsultacije sa ministarstvima ekonomskog razvoja, kapitalnih investicija i javne uprave, digitalnog društva i medija, u vezi sa predloženim kriterijumima za izbor kvalifikivanih članova odbora direktora u preduzećima u većinskom vlasništvu države.

Potom će Vladi biti dostavljen konačan predlog na usvajanje.

Kako su objasnili, kompanija MW, čiji je osnivač izvršna vlast, ne propisuje kriterijume, već je o tome izradila Informaciju u saradnji sa Ministarstvom finansija, a o preporukama za kriterijume odlučuje Vlada.

„Prema tome, nema prepreka da se procedura nastavi i obave dalje konsultacije u pravcu rješavanja jednog od najznačajnijih pitanja za većinski državna preduzeća. Informacija je urađena na osnovu preporuka relevantnih međunarodnih institucija i najbolje evropske prakse“, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U februaru skoro 38 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je u februaru u kolektivnom smještaju ostvareno 37,76...