fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredloženim rješenjem dosta radnika ostaje bez posla

Predloženim rješenjem dosta radnika ostaje bez posla

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predloženo zakonsko rješenje o uvođenju neradne nedjelje odgovara velikim trgovinskim sistemima, pri čemu će dosta radnika ostati bez posla, ocijenio je predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR), Momo Joksimović.

On je kazao da nije siguran da su predložene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini i uvođenje neradne nedjelje u trgovini na veliko i malo dobro sagledane.

“Neće biti da baš rad u trgovini ne zahtijeva i rad nedjeljom. Neradna nedjelja i te kako će se odraziti na prihode vlasnika radnji. U čemu će se poboljšati kvalitet života pojedinaca ako ne radi nedjeljom, a zaposleni ima neradni dan u toku sedmice”, pitao je Joksimović.

Prema njegovim riječima, priča da neće biti selektivne primjene tog zakona je i suviše providna.

“I te kako će biti selektivne primjene, odmah da se razumijemo. U tom smislu obrazloženje Ministarstva ekonomije nije ni dovoljno, a još manje ubjedljivo. Naravno da velikim sistemima, koji imaju u svojim objektima pored prehrane i restorane, apoteke, pekare ova rješenja i te kako odgovaraju”, naveo je Joksimović u saopštenju.

On smatra da će uvođenje neradne nedjelje dovesti i do značajnog otpusta radnika, što je neminovnost.

“Već sada imamo jasnu informaciju da će pojedine kompanije koje imaju svoje trgovinske lance odmah otpustiti na desetine radnika, pa i one koji su bili zaposleni za stalno. Da li to odgovara tim radnicima koji su ionako jedva čekali na zaposlenje? Ne mali broj radnika radi 40-satnu radnu sedmicu”, rekao je Joksimović.

On je kazao da će, ukoliko se, na primjer, zatvori trgovinski centar Delta City, koji ima brojne trgovinske, ugostiteljske radnje i bioskop, to biti veliki udar na prihode firmi u tom objektu, čije prihode kompenzuju druge radnje širom Crne Gore.

“Turističke posjete te brojne ekskurzije, turista, đaka, sigurno neće biti, a sve se to najviše dešava nedjeljom. Ako se uvede neradna nedjeolja, samo u tom centru će ostati na desetine radnika bez posla”, smatra Joksimović.

On je pitao šta će da rade turisti sa kruzera koji doplove u primorske luke, gdje se odjednom iskrca i po pet, šest hiljada gostiju, ukoliko ne rade trgovinske i ugostiteljske radnje.

“I dosad je bilo velikih primjedbi što i banke i mjenjačnice ne rade nedjeljom kako bi turisti mogli promijeniti valutu da trguju”, dodao je Joksimović.

On je ocijenio da je uvođenje neradne nedjelje u trgovinskim objektima širom crnogorskog primorja, naročito u vrijeme turističke sezone, stravičan udar na vlasnike trgovinskih radnji.

“Upravo u ovom periodu trgovinske radnje posluju izuzetno dobro čime se kompezuje značajno lošiji rad u vanturističkoj sezoni. Svaka nedjelja je velika i značajna”, rekao je Joksimović.

On je dodao i da razumije što predstavnici sindikata trgovine i trgovinskih lanaca pozdravljaju takvu odluku.

“Predložena zakonska rješenja svakako odgovaraju velikim sistemima koji u svojim objektima imaju i prehranu, restorane, apoteke i pekare. Na ovakva zakonska rješenja već imamo negodovanje velikog broja zaposlenih radnika”, kazao je Joksimović.

On je dodao da niko nije protiv neradne nedjelje, ali bi željeli čuti potpunija obrazloženja koje to blagodeti daje neradna nedjelja, ako radnik ima neradni dan u toku sedmice.

Najčitanije