fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredlog zakona o budžetu biće ciljno orijentisan

Predlog zakona o budžetu biće ciljno orijentisan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će imati ciljno orijentisani predlog zakona o budžetu za iduću godinu, koji će omogućiti apsolutnu transparentnost u trošenju svakog centa novca poreskih obveznika, kako bi se tačno znalo gdje i zašto ide novac, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

On je, u intervjuu Vijestima, kazao da Crna Gora, zahvaljujući emisiji obveznica od 750 miliona EUR, mirno ulazi u neizvjesnu narednu godinu, i da su interne procjene investicionih banaka, koje su bile fnansijski savjetnici, da se time uštedjelo skoro 100 miliona EUR.

Spajić je rekao da emitovanje nije bilo tajno, već internog karaktera, što zahtjevaju sve hartije od vrijednosti izdate pod Rule 144A američkog SEC-ja, navodeći da je glavni dio transakcijske dokumentacije već javno objavljen i na Londonskoj berzi.

“Teško je shvatljivo zašto neki političari koji se predstavljaju za finansijske eksperte mogu da stavljaju u pitanje ove stvari, jer svako ko je ikad učestvovao na tržištu kapitala u bilo kom kapacitetu, ili da karikiram da je čak u najgorem slučaju gledao neku Netflix seriju sa tom tematikom, može da potvrdi navedeno”, saopštio je Spajić.

On je dodao da nije potreban rebalans budžeta za ovu godinu, tvrdeći da je sve urađeno zakonito, te da je situacija čista po tom pitanju.

“Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave se nijedan cent iznosa utvrđenih u Zakonu o budžetu za ovu godinu nije mijenjao. Imajući u vidu navedeno, krajnje je zlonamjerno i pogrešno “dobacivanje” pojedinaca da se uredbom mijenja Zakon o budžetu. I ne samo da je zlonamjerno, već ovakav diskurs predstavlja krajnji stepen licemjerja, jer su ti isti pojedinci nebrojeno puta u proteklih 30 godina, dok su bili na vlasti, postupali na identičan način nakon formiranja izmijenjene Vlade, uredbom su utvrđivali koja ministarstva će upravljati i raspolagati sredstvima iz budžeta, za tu tekuću kalendarsku godinu”, kazao je Spajić.

On je dodao da uredba i Zakon o budžetu za ovu godinu egzistiraju u pravnom poretku paralelno i da među njima nema nikakve kolizije, niti nezakonitosti u njihovoj koegzistenciji.

Spajić je saopštio da privremeno finansiranje nema nikave veze za budžetom za ovu godinu i da svako insistiranje na nečemu, kao što je “tehnički” rebalans, samo sedmicu prije kraja godine, predstavlja krajnje maliciozan pokušaj trošenja dragocjenog vremena, spinovanja priče o nezakonitom radu nove Vlade, kao i pokušaj zaustavljanja reformi i gašenja požara na svim stranama.

“Zakon o budžetu za ovu godinu prestaje da važi njenim istekom i nema nikakve veze sa narednom i privremenim finansiranjem”, naveo je Spajić.

On je objasnio da se privremenim finansiranjem obezbjeđuje redovna isplata zarada, penzija, socijalnih i drugih davanja, kao i servisiranje ostalih važnih isplata koje su od značaja za građene i privredne subjekte.

Spajić je kazao da su se odlučili za odlaganje predloga budžeta za narednu godinu, između ostalog, i zbog netransparentnog vođenja državnih finansija od potrošačkih jedinica prethodne vlade, gdje za primjer navodi troškove za iznajmljivanje nepoznatih kancelarija, kupovinu i održavanje megalomanskog voznog parka, 50 miliona EUR konsalting ugovora, čak i zarade zaposlenih koji se ne pojavljuju.

“Iz tog razloga, odlučili smo da pristupimo izradi predloga zakona o budžetu za narednu godinu, tek nakon niza provjera”, poručio je Spajić.

On je najavio vraćanje dječjeg dodatka za koji su, kako tvrdi, analize pokazale da je bolje rješenje za podsticanje nataliteta od spornog zakona o majkama.

Najčitanije