fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlog neusklađen sa Zaknom o kontroli državne pomoći

Predlog neusklađen sa Zaknom o kontroli državne pomoći

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o putevima nije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, ocijenila je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK), piše Dan.

Predlog zakona predviđa godišnju naknadu pri registraciji drumskih motornih vozila, traktora, priključnih i drugih motornih vozila na drumski pogon, zatim posebnu godišnju za drumska motorna i njihova priključna vozila u svrhu obezbjeđenja nesmetanog odvijanja saobraćaja i pružanja informativnih usluga korisnicima puta, kao i naknade za vanredni prevoz i za upotrebu javnog puta, njegovog dijela ili putnog objekta, takozvana putarina.

Predlogom zakona nije određeno koliko će iznositi te naknade i kako će uticati na cijenu registracije, odnosno da li će je povećati.

Dan je Ministarstvu saobraćaja poslao pitanja u vezi sa naknadama za puteve, ali odgovore nijesu dobili.

Agencija je, kako se navodi u njenom mišljenju, analizirala situaciju u kojoj državnim putevima ne upravlja organ uprave, već preduzeće koje osniva Vlada i hipotetičku mogućnost da se ta firma, osim upravljanja državnim putevima bavi i drugim, takođe ekonomskim djelatnostima.

u AZK-u smatraju da u tom slučaju treba osigurati da se sredstva predviđena za poslove upravljanja javnim putevima ne mogu upotrijebiti za direktno ili indirektno subvencionisanje druge djelatnosti, kojom se to preduzeće bavi.

„Mogućnost prelivanja subvencija na druge ekonomske aktivnosti onemogućava se vođenjem zasebnih računa, raspodjelom troškova i prihoda na odgovarajući način i osiguranjem da bilo kakvo javno finansiranje ne koristi drugim ekonomskim aktivnostima preduzeća kome je Vlada povjerila da upravlja autoputevima, brzim saobraćajnicama, djelovima državnog puta i putnim građevinskim objektima”, navodi se u mišljenju Agencije koje su potpisali predsjednik Savjeta Miodrag Vujović i član Novo Radović.

Oni su dodali da država može uspostaviti zakonski monopol činjenicom da dodjeljuje upravljanje državnih puteva i/ili upravljanje naplate državnih puteva preduzeću osnovanom za tu namjenu.

Kako bi se isključilo narušavanje konkurencije u takvoj situaciji moraju se ispuniti uslovi bliže definisani u Okviru EU za državnu pomoć u obliku naknada za javne usluge, koji je sastavni dio Pravilnika o listi pravila državne pomoći.

“U tom smislu, primjedba koju Agencija ima na predlog zakona odnosi se na mogućnost da preduzeće koje će upravljati državnim putevima bude poslovno aktivno i za neku drugu, odvojenu ekonomsku djelatnost, zbog čega se mora isključiti mogućnost takozvanog unakrsnog subvencionisanja”, navodi se u mišljenju.

To zahtijeva obavezu uspostavljanja odvojenih računa za takvo preduzeće da bi se postigla transparentnost u finansiranju, odnosno isključila mogućnost unakrsnog subvencionisanja dvije aktivnosti.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...