fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPredat zahtjev za izuzeće Jovanića iz postupka za Meljine

Predat zahtjev za izuzeće Jovanića iz postupka za Meljine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokati Atlas grupe predali su danas Apelacionom sudu zahtjev za izuzeće predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, iz daljeg postupanja u predmetu stečaja u kompaniji Meljine kompleks.

Iz press centra Atlas grupe saopšteno je da je Jovanić, koji je mimo zakona Meljine gurnuo u stečaj, sebe postavio za stečajnog sudiju u tom predmetu.

“Zahtijeva se i da se ukinu radnje koje je do sada sprovodio Jovanić i predmet dodijeli drugom stečajnom sudiji. U zahtjevu se ukazuje da Jovanić vodi postupak uz očiglednu pristrasnost, protivzakonito postupanje i namjeru da nanese štetu vlasnicima Meljine kompleksa”, navodi se u saopštenju.

Jovanić je, kako se dodaje, na ročište za ispitivanje razloga za uvođenje stečaja 9. avgusta prošle godine, vlasnike preduzeća Meljine kompleksa pozvao preko izvršne direktorice, Olivere Mihajlović Elez i održao ročište.

“Mihajlović Elez je zbog navodnog duga prema njoj od 19,04 hiljade EUR predložila stečajni postupak, a istovremeno pred Jovanićem zastupala vlasnike. Jovanić je znao i morao znati da ista osoba ne može biti i predstavnik vlasnika i pokretač stečaja. Već tu je pokazao tendenciozno postupanje i namjeru da po svaku cijenu uvede stečaj u Meljinama”, rekli su iz Atlas grupe.

Iz Atlas grupe su saopštili da je, prilikom donošenja rješenja o stečaju, Jovanić ocijenio da postoji stečajni razlog u smislu odredbe člana Zakona o stečaju, ponovo znajući da je takav zaključak neosnovan, jer Mihajlović Elez nije ni pokušala da svoja potraživanja naplati u izvršnom postupku.

“Apelacioni sud je, kada je ukinuo rješenje o uvođenju stečaja, ukazao na učinjene očigledne nezakonitosti. U ponovljenom postupku, sudu je dostavljen dokaz da je osnivač Meljine kompleksa, podgoričko preduzeće Atlas Cap, na poseban notarski račun deponovao sredstva u iznosu od 536 hiljada EUR, sa nalogom za prenos i izmirenje duga i Mihajlović Elez i svim ostalim povjeriocima”, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, kako se dodaje, nije bilo razloga za vođenje bilo kakvih postupaka radi naplate potraživanja, ali Jovanić to ne prihvata i ponovo uvodi stečaj 5. decembra prošle godine.

“Apelacioni sud ponovo je 21. januara ukinuo rješenje o stečaju i ukazao na to da se dužnik oslobodio svoje obaveze, te da je Privredni sud dužan u ponovnom postupku ponovo ispitati postojanje razloga za uvođenje stečaja”, rekli su iz Atlas grupe.

Iz Atlas grupe su kazali da kulminacija protivzakonitog postupanja i očigledne pristrasnosti i namjere da po svaku cijenu uvede stečaj, nastupa prilikom donošenja trećeg rješenja o stečaju od 23. januara, kada Jovanić, umjesto da postupi po nalozima iz odluke Apelacionog suda i zakaže novo ročište za ispitivanje stečajnih razloga donosi novo rješenje kojim otvara stečajni postupak. On je time lišio stranke mogućnosti i da se izjasne o okolnostima od značaja za donošenje odluke.

“Na ovaj način, Jovanić ne samo da je postupio suprotno zakonu i bez ročišta odlučio o stečajnom razlogu, već je postupio direktno suprotno ukidnim razlozima sadržanim u rješenju Apelacionog suda”, navodi se u saopštenju.

U obrazloženju svog nezakonitog rješenja Jovanić, kako su ocijenili, kritikuje Apelacioni sud, navodeći da selektivno primjenjuje zakon. Ovo je očigledno obesmišljavanje sistema pravne zaštite u sudskom postupku i svrhe pravnog lijeka.

“Ukoliko bi se dozvolila praksa da sudije nižestepenih sudova ukazuju na pravilnu primjenu zakona vijećima drugostepenih sudova, urušio bi se sistem na kojem počiva sudski poredak, kao i pravna sigurnost stranaka”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije