fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrate aktuelna dešavanja kako bi bili pripremljeni na eventualne poremećaje

Prate aktuelna dešavanja kako bi bili pripremljeni na eventualne poremećaje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) budno prati aktuelna dešavanja, kako bi bila pripremljena na eventualne poremećaje na tržištu i očuvala stabilnost finansijskog sistema, što je njena osnovna nadležnost, saopštio je guverner vrhovne monetarne institucije, Radoje Žugić.

On se danas sastao sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori, Christianom Thimonierom, i šeficom francuske Regionalne ekonomske misije, Florens Dobel.

Žugić je, kako je sapšteno iz CBCG, upoznao sagovornike sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da su banke stabilne, dobro kapitalizovane i profitabilne.

„Budno pratimo aktuelna dešavanja kako bismo bili pripremljeni na eventualne poremećaje na tržištu i očuvali stabilnost finansijskog sistema, što je naša osnovna nadležnost“, kazao je Žugić.

Kada je riječ o prioritetima CBCG na planu snaženja internih kapaciteta, Žugić je podsjetio da se posebna pažnja posvećuje daljem jačanju kadra u oblasti supervizije i sprečavanja pranja novca.

Dobel je navela da su upravo za CBCG, kao regulatora finansijskog tržišta, te oblasti najvažnije, kao i da je od velikog značaja usaglašavanje crnogorske regulative sa SEPA standardima, koji omogućavaju funkcionisanje jedinstvenog tržišta za platne usluge na kome se obavljaju bezgotovinske platne transakcije u eurima.

Thimonier je najavio organizaciju regionalne konferencije na temu borbe protiv korupcije, na kojoj će biti riječi o regulatornom okviru koji tretira tu oblast, sa ciljem usaglašavanja regionalnih politika i praksi.

Žugić je dao punu podršku organizaciji najavljenog događaja.

On je podsjetio da CBCG ima veoma kvalitetnu komunikaciju sa Bankom Francuske i izrazio očekivanje da će saradnja između dvije institucije u narednom periodu biti još intenzivnija i sadržajnija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...