fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozvali Medojevića da ponudi rješenje

Pozvali Medojevića da ponudi rješenje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je pozvala predsjednika Pokreta za promjene, Nebojšu Medojevića da, umjesto otvorenih pisama, neargumentovanih kritika i reagovanja, ponudi tehničko-finansijsko rješenje toplifikacije Pljevalja, i da sa predstavnicima kompanije radi na procesu pravedne tranzicije u interesu države, građana i kompanije.

„Već treći put vam pojašnjavamo da infomacije koje iznosite nijesu u saglasnosti, kako sa našim zakonodavstvom, tako i sa obavezama i direktivama od Brisela i EU“, navodi se u reagovanju EPCG na navode Medojevića.

Medojević je ocijenio da toplifikacija Pljevalja na osnovu distribucije energije iz Termoelektrane (TE) Pljevlja baziranoj na korišćenju uglja nije realna, ni ostvariva.

Iz EPCG su rekli Medojeviću da je bio saglasan i ranije oko nekih činjenica u vezi sa radom TE Pljevlja, odnosno šta bi bilo ukoliko termoeletrana ne bi radila.

„Time smo zajedno otklonili spekulacije šta bi se dešavalo sa elektoenergetskim sistemom Crne Gore, kolika bi šteta bila za cjelokupno društvo te kakve bi sve negativne implikacije imali ako izgubimo bazni izvor energije“, objasnili su iz EPCG.

Oni su rekli da Medojević sada u novom pismu opet navodi da će EU zabraniti dalju upotrebu elektrane.

„I sami znate da to nije tačno i da EU nikome nije zabranila rad, odnosno dalju upotrebu elektrane. Elektrana je u pogonu, a zajedno sa nadležnim ministarstvom tražimo pozitivno rješenje sa Energetskom zajednicom i ispunjavanje naših obaveza“, kazali su iz EPCG.

Oni su ponovili da EPCG aktivno učestvuje u izradi Nacionalnog klimatskog i energetskog plana. U tom kontekstu, a u cilju sprovođenja procesa dekarbonizacije i pravedne tranzicije EPCG je obnovljive izvore energije prepoznala kao prioritet i strateško opredjeljenje razvoja, dok će Termoelektrana nastaviti da radi do ispunjavanja navedenih obaveza.

„Denunciranjem i spekulisanjem o navodnom podnošenju krivične prijave, obustavom finansijske pomoći, isključenjem sa regionalne mreže od EU samo zbunjujete javnost, iako znate da to nije tačno, jer takav slučaj nigdje nije zabilježen, pa neće ni u našem, jer imamo samo jednu TE“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da navodi da ta kompanija ne može naći investicije za distribuciju toplote koja potiče iz uglja opet nije tačna, jer oni i ne traže investitora za taj projekat. Rade toplovod sa postojeće elektrane, što je i sastavni dio projekta ekološke rekonstrukcije TE.

„Zbog javnosti da ponovimo, a vi to znate, glavni toplovod, a kasnije, kroz drugu i treću fazu, izrada gradske mreže, sprovodi se u saradnji sa državnim institucijama i Opštinom Pljevlja. Riješiće se višedecenijski problem grada, a izvor za toplovodnu mrežu za sada biće ugalj, dok kasnije može biti neki drugi energent. Dakle, suština je izgradnja mreže za početak jer u vašem pismu opet vršite zamjene teza“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije