fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoziv za učešće u programu podrške razvoju ženskog preduzetništva

Poziv za učešće u programu podrške razvoju ženskog preduzetništva

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Partneri u okviru projekta Podrška razvoju ženskog preduzetništva pozvali su zainteresovane nezaposlene žene, koje žele da pokrenu vlastiti posao, da se do 10. februara prijave za učešće u tom programu.

Cilj projekta je, kako je objašnjeno, dalji razvoj preduzetništva u lokalnoj zajednici i poboljšanje inkluzivne preduzetničke strukture u Herceg Novom, a do kraja realizacije se očekuje unapređenje kapaciteta najmanje 25 nezaposlenih žena u poslovnom planiranju, kao i sedam funkcionalnih novoregistrovanih samostalnih djelatnosti ili društava.

Poziv nezaposlenim ženama, zainteresovanim za pokretanje sopstvenog biznisa, uputili su hercegnovski sekretarijati za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo i kulturu i obrazovanje, Zavod za zapošljavanje (ZZZ), Fakultet za menadžment iz Herceg Novog, nevladina organizacija (NVO) Ksena i preduzeće Perla.

Projekat Podrške razvoju ženskog preduzetništva sprovodi se u okviru programske šeme World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery, koju finansira Fond za dobro upravljanje, jedinica Kancelarije za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) britanske Vlade, a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).

Javni poziv je usmjeren na nezaposlene žene iz Herceg Novog, koje žele da pokrenu sopstveni biznis uz finansijsku i savjetodavnu podršku partnerstva.

Pravo učešća, kako je objašnjeno, imaju punoljetne ženske osobe koje žele da registruju posao na području opštine Herceg Novi, a koje su na evidenciji ZZZ bile najmanje dva mjeseca prije objavljivanja poziva.

Prednost učešća imaće nezaposlene žene sa invaliditetom, majke djece sa posebnim potrebama, dugoročno nezaposlene ženske osobe starije od 50 godina, one koje žive van naseljenih područja i koje već rade u neformalnoj ekonomiji.

U pozivu je navedeno da bi bilo poželjno da kandidatkinje imaju visok nivo motivacije za pokretanje samostalnog biznisa, određeni obim vlastitih sredstava za poslovanje, obrazovanje za iste ili slične poslove, radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima i sposobnost analitičkog razmišljanja i definisanja jasne poslovne ideje.

“Program obuke će se realizovati za ukupno 25 kandidatkinja. Kandidatkinje čije prijave budu prihvaćene dobiće priliku da učestvuju u obuci Gender and Entrepreneurship Together (GET Ahead), u okviru koje će steći znanja neophodna za razradu poslovne ideje i kompletiranje biznis plana”, navedeno je u pozivu.

Obuka će trajati pet dana, a troškove učešća osiguraće organizatori.

“Podnosilac prijave može aplicirati samo sa jednom biznis idejom u kasnijoj fazi, odnosno samo sa jednim biznis planom. Ukupan iznos sredstava opredijeljenih za raspodjelu po pozivu iznosi 49 hiljada USD”, precizirano je u pozivu.

Sredstva su opredijeljena kroz projekat World of Work in Montenegro: Paving the Road to Recovery, podrška razvoju ženskog preduzetništva.

U pozivu je objašnjeno da ukoliko je ukupna vrijednost biznis plana veća od iznosa sredstava koji se može odobriti po ovom pozivu, podnosilac prijave je dužan da navede druge izvore finansiranja biznis plana u cilju njegove sveukupne realizacije.

Komisija će odabrati ukupno sedam biznis planova, čiji nosioci će dobiti finansijsku i savjetodavnu podršku za osnivanje i razvoj biznisa. Finansijska podrška za pojedinačni poslovni poduhvat može biti najviše do sedam hiljada USD, u zavisnosti od složenosti poslovne ideje.

Odobrena sredstva se, kako je navedeno, mogu iskoristiti isključivo za finansiranje opravdanih troškova.

Obuka GET Ahead će u prvoj fazi biti omogućena za maksimalno 25 kandidatkinja, koje će biti odabrane za učešće na bazi sopstvenih poslovnih ideja.

“Nakon završene obuke kandidatkinje će pripremiti biznis planove u skladu sa pripremljenim obrascem koji će dobiti. Rok za dostavljanje formulara sa biznis planom biće deset dana od okončanja obuke”, navedeno je u pozivu.

Druga faza podrške biće omogućena za kandidatkinje najbolje ocjenjenih biznis planova. Taj paket podrške podrazumijeva saradnju u kontinuitetu sa kandidatkinjama i mentorsku podršku prilikom registracije i daljeg razvoja biznisa.

“Tako kreirana podrška osigurava dugoročan razvoj najboljih biznis planova i smanjuje rizik od stagnacije u poslovanju, odnosno potencijalnog zatvaranja malog biznisa”, objašnjeno je u pozivu.

Finansijsku i savjetodavnu podršku pružaće članovi partnerstva, odnosno treneri za sprovođenje GET Ahead treninga. Sve kandidatkinje će tokom obuke biti detaljno informisane o kriterijumima za ocjenu kvaliteta biznis plana.

Zainteresovane kandidatkinje treba da popune prijavni obrazac koji je dostupan na web stranici Opštine Herceg Novi: http://www.hercegnovi.me/…/4388-javni-poziv-za-ucesce-u…

Obrazac se može i lično preuzeti na građanskom birou Opštine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije