fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoziv za iskazivanje interesovanja za članstvo u inovacionim radnim grupama

Poziv za iskazivanje interesovanja za članstvo u inovacionim radnim grupama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja pozvalo je naučnike, istraživače i privrednike da iskažu interesovanje za članstvo u inovacionim radnim grupama Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju (S3).

Ministarstvo ekonomskog razvoja zaduženo je za pripremu predloga sastava inovacionih radnih grupa za četiri prioritetne oblasti Strategije pametne specijalizacije, koje osniva Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju.

“U te prioritetne oblasti spadaju održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina, održivi i zdravstveni turizam i informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni prioritet u funkciji razvoja tri ostala prioriteta”, objasnili su iz Ministarstva.

Glavni zadaci su mapiranje ekonomskog, naučnog i inovacionog potencijala Crne Gore, identifikovanje, prikupljanje i razmatranje predloga aktivnosti, mjera, instrumenata za unapređenje S3 prioritetnih oblasti, vođenje procesa preduzetničkog otkrivanja, kao i učestvovanje u izradi Akcionog plana za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije 2023-2024.

Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije i među prvim zemljama koja je izradila i usvojila Operativni program za impelemtaciju S3.

“Stoga, Ministarstvo poziva zainteresovane naučnike, istraživače i privrednike koji se bave pitanjima iz tih prioritetnih S3 oblasti, da učestvuju u procesu izbora predstavnika/ca inovacionih radnih grupa”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da, s obzirom na to da proces pametne specijalizacije umrežava nekoliko sektorskih politika u kojima je veliki potencijal povezivanja istraživanja i inovacija sa privredom, planiranje aktivnosti i projekata zahtijeva aktivno uključivanje javnosti i široke konsultacije sa civilnim, naučnoistraživačkim i privrednim sektorom.

Svaka od inovacionih radnih grupa, njih četiri, imaće po jednog predstavnika nauke i jednog prestavnika privrede.

“Takođe, Ministarstvo ohrabruje potencijalno zainteresovanu javnost da se istim putem, u slobodnoj formi, obrati ukoliko ima predlog, sugestiju ili komentar, koji bi mogao doprinijeti kvalitetnijem radu ovih radnih tijela”, rekli su iz Ministarstva.

Rok za dostavljanje prijava za članove inovacionih radnih grupa je deset dana od objavljivanja poziva.

“Uz iskazivanje interesovanja potrebno je navesti prioritetnu oblast pametne specijalizacije i dostaviti biografiju, kao i eventualne priloge/reference relevantne za navedenu prioritetnu oblast, a vrši se isključivo elektronskim putem na email adresu: [email protected]”, navodi se u pozivu.

U predmetu elektronske komunikacije /subject/ precizirati sljedeće „interesovanje za članstvo u inovacionim radnim grupama – S3“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije