fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoželjeli koncesionarima srećan rad

Poželjeli koncesionarima srećan rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija i Uprava za ugljovodonike poželjela je konzorcijumu kompanija Eni i Novatek, koje danas počinju prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju, srećan rad, uz nadu da će to doprinijeti ekonomskom i ekološkom preporodu Crne Gore.

Iz Ministarsstva su kazali da se tradicionalno, pred početak bušenja, održava PRE SPUD meeting.

„U praksi se održava na postrojenju, ali ovog puta, zbog pandemije i mjera sprečavanja širenja koronavirusa, sastanak će se održati online preko MS Teams-a, gdje će biti prisutni predstavnici koncesionara, Uprave, podizvođači i državni sekretar u Ministarstvu, Marko Perunović“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku će biti riječi o samom projektu, dizajnu bušotine, planiranim operacijama, mjerama sigurnosti i zaštiti životne sredine na postrojenju i u Luci Bar, kao i o mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa.

Koncesionari su u program sprečavanja širenja virusa ulozili preko 2,5 miliona EUR.

Istražno bušenje na dubini od 6,53 hiljade metara, u moru između Bara i Ulcinja, trajaće četiri i po do šest mjeseci.

Nakon toga će se definisati potencijal ležišta, kako bi se maksimalno iskoristio njegov kapacitet i isprojektovao način proizvodnje, koja bi mogla da zaživi četiri do šest godina od završetka prve bušotine.

Eni i Novatek prve istražne bušotine radi na oko 28 kilometara od obale.

Konzorcijum će, u okviru svog koncesionionog bloka, uraditi još jednu istražnu bušotinu nakon nafte, i to gasnu, koja će u tehnološkom smislu biti manje zahtjevna.

Koncesioni ugovor sa konzorcijumom Eni i Novatek potpisan je 2016. godine.

Osim sa koncesionarima Eni i Novatek, Crna Gora je zaključila i ugovor sa kompanijom Energean, koja je trenutno u procesu traženja partnera sa kojim će napraviti konzorcijum.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...