fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovoljnosti za kompanije koje reinvestiraju profit 

Povoljnosti za kompanije koje reinvestiraju profit 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada razmišlja da smanji ili ukine stopu poreza na dobit za kompanije koje reinvestiraju svoj profit, saopštio je premijer Duško Marković.

On je na događaju pod nazivom Otvoreno sa premijerom, koji organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham), kazao da Vlada takođe razmišlja i da pruži određene olašice koje se tiču poreskog opterećenja rada.

“Već razmišljamo o tome i veoma brzo ćemo izaći sa konretnim predlogom. Vodimo dijalog sa socijalnim partnerima i pokušavamo da dođemo do zajedničkog rješenja. Očigledno ne može biti saglasnog pristupa, ali se iskorak mora napraviti. Vjerujem da će doći i do povećanja minimalne zarade, ali i do smanjenja poreske stope opterećenja rada koje će realksirati poslodavce”, kazao je Marković.

Na događaju je predstavljen peti izvještaj o poslovnom ambijentu, koji se odnosi na prethodne dvije godine. Skoro polovina članica AmCham-a je ocijenila da se poslovna klima poboljšala. Ukupna ocjena na skali od jedan do deset u najnovijem izvještaju iznosi 6,29, dok je u prethodnom bila 5,57.

Marković je, komentarišući ocjene članica AmCham-a u dijelu koji se odnosi na sivu ekonomiju, rekao da Vlada u ovom trenutku nema dovoljno potencijala da odgovori izazovima neformalne ekonomije.

“Ne predajemo se. Imamo nedovoljan broj inspektora, ali radimo sa onim kapacitetima koje imamo. Nije inspekcijski nadzor samo da pođete na teren sa ciljem da uhvatite u krađi nekog i da ga kaznite. Nadzor mora imati više elemenata – preventivni, edukativni i represivni”, poručio je Marković.

On je naveo da često dobija prigovore sa terena da ima selektivnosti u postupanju inspekcijskih organa i da inspektori često idu kod registrovanih preduzeća koja posluju regularno.

„Inspektoru je najlakše otići tamo i pronaći neki administrativni propust i kazniti kompaniju, a ne poći uopšte kod nekoga u susjedstvu koji nije registrovan. Kontrola mora biti usmjerena i na one koji su u neformalnoj ekonomiji“, smatra Marković.

Najčitanije