fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovjerenje poljuljano događajima u vezi Atlas banke

Povjerenje poljuljano događajima u vezi Atlas banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bankarska supervizija u Crnoj Gori mora da se sprovodi kao sofisticirani, pažljivi, strukovno-precizan posao, koji koristi bankama, a preko njih jačanju povjerenja klijenata, što zajedničkom sinergijom doprinosi ukupnom razvoju sistema, saopštila je ekonomska analitičarka Mila Кasalica.

Ona je kazala da se njeno povjerenje u nalaze kontrola Centralne banke (CBCG) poljuljano događajima iz prošle godine oko Atlas banke, koja je u stečaju, piše Dan.

„Uz punu strukovnu odgovornost, i duboko poštovanje poslova kontrole banaka, povjerenje u nalaze kontrole CBCG je neznatno, što je konkretna sistemska tekovina njenog rada tokom prethodne godine, koja je postala vidljiva ukupnom tržištu“, rekla je Kasalica.

Ona je dodala da se izvještaj kontrole Atlas banke iz 2015. godine navodno zagubio negdje u fioci viceguvernera, koji zvanično nije vodio kontrolu banaka, kao i da je navodno „preventivno odlučio“ da se takav važan dokument nikada ne zavede i pravilno, institucionalno arhivira.

Kasalica smatra da bi za budućnost unapređenja rada kontrole banaka kvalitetan starteški iskorak bilo da se kontrolori timski vrate posvećenju svojem visoko-odgovornom i zahtjevnom poslu i nađu cjelishodne modele da interesno-okovane menadžere, odnosno lažne političke moćnike uvedu u vladavinu prava i poštovanje bankarskih subjekata na tržištu.

„Bankarska supervizija se mora sprovoditi kao sofisticirani, pažljivi, strukovno-precizan posao, koji koristi bankama, a preko njih jačanju povjerenja klijenata, što zajedničkom sinergijom doprinosi uku pnom razvoju sistema“, poručila je Кasalica.

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...