fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećano interesovanje kineskih kompanija za Crnu Goru

Povećano interesovanje kineskih kompanija za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inicijativa 17+1 rezultirala je povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i dodao da je u prošloj godini zabilježen najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine.

„Inicijativa 17+1 rezultirala je povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru, tako da smo zabilježili najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine u prošloj godini od 71,23 miliona EUR, u poređenju sa prethodnim periodom“, kazao je Milatović.

On je putem videa učestvovao na Ekonomskom i trgovinskom međunarodnom forumu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE).

„Robna trgovina između Crne Gore i Kine je u prošloj godini bila značajna za naše standarde, sa uvozom od 218 miliona EUR i izvozom od 22,1 miliona EUR, ostavljajući, ipak, ogroman prostor za pronalaženje novih modaliteta za povećanje izvoza“, rekao je Milatović.

On je dodao da je forum prilika da se istakne da je, u kontekstu Covid-19, Vlada, prepoznajući značaj funkcionalne međunarodne trgovine, ponudila zemljama regiona da uvoz, izvoz i tranzit robe vrši kroz Luku Bar.

Iz Ministarstva su kazali da je Ekonomskim i trgovinskim forumom zvanično počela Inicijativa saradnje 17+1.

„Ova platforma je izuzetno široka i obuhvata saradnju u skoro svakom aspektu državnih politika i potpolitika. Koristi se za unapređenje saradnje Kine i zemalja CIE, a kao takva dodatno je osnažila ekonomsku saradnju između Crne Gore i Kine u posljednjih nekoliko godina“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora cijeni pravovremenost i sadržaj te Inicijative i istovremeno prepoznaje svoj interes, koji je na liniji njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

„Za Crnu Goru je, kao i za zemlju kandidata za članstvo u Evropsku uniju (EU), najvažnije da su sve aktivnosti i projekti obuhvaćeni Inicijativom 17 + 1 kompatibilni sa obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osiguravajući usklađenost sa politikama EU“ zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije