fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećanje otkupne cijene mlijeka ili radikalizacija štrajka

Povećanje otkupne cijene mlijeka ili radikalizacija štrajka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici proizvođača mlijeka u Crnoj Gori najavili su moguću radikalizaciju štrajka ukoliko se prerađivači ogluše na njihove zahtjeve za povećanje otkupne cijene mlijeka.

Predstavnik poljoprivrednog klastera Dragoljub Nenezić je, gostujući u emisiji Dobro jutro Crna Goro na Televiziji Crne Gore, kazao da će oni tražiti da se osnovna otkupna cijena litra mlijeka poveća pet centi.

“Tražićemo pet do šest centi povećanje cijene za male farmere. Od Ministarstva poljoprivrede ćemo tražiti da premije budu plus deset odsto veće nego trenutno”, rekao je Nenezić, prenosi portal RTCG.

On je ocijenio da je situaciju u tom poljoprivrednom sektoru izuzetno teška i dodao da očekuje da predstavnici mljekara to razumiju. On smatra da, ukoliko razumijevanje izostane, mljekari moraju da se bore za sebe i spas svake farme u Crnoj Gori.

Predstavnik Udruženja stočara opštine Danilovgrad, Vlado Lakić, kazao je da će njihovi zahtjevi biti predstavljeni danas i da će, u slučaju da se mljekari ogluše o njih, morati da stupe u radikalniji štrajk.

“Šta će to biti, ostaje da se vidi, to će biti u dogovoru udruženja”, naveo je Lakić.

On smatra da su mjere koje je kreiralo Ministarstvo nedovoljne za spas crnogorske poljoprivrede.

“Budžet mora biti mnogo veći, razvojni. Ako hoćemo da govorimo o razvojnom stočarstvu, mjere moraju da budu drastično veće. Ne vidimo da će doći do rješenja situacije u narednom periodu ukoliko nova vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne preduzmu mjere za spas ovog sektora”, saopštio je Lakić.

Mliječni prizvodi u Crnoj Gori već su poskupili deset do 15 centi, a novo poskupljenje očekuje se narednog mjeseca.

“Što se tiče posljednjeg poskupljenja to je 12 odsto. Prerađivači su dobili nekih sedam centi, a od tih sedam, mi smo dobili dva centa. Mi smo tada predlagali da farmerima pripadne 70 odsto poskupljenja, a 30 odsto otkupljivačima. To za njih nije bilo prohvatljivo. Pokušavamo da stupimo u kontakt sa njima, ali oni su dosta zatvoreni. Prema posljednjoj informaciji koju sam dobio iz razgovora sa direktorom jedne mljekare, od 1. maja će doći do novog poskupljenja, jer je i njihova proizvodnja dosta ugrožena”, kazao ja Lakić.

On je dodao da je većinski stav proizvođača mlijeka da farmer mora zaraditi najviše od proizvodnje, a ostali u lancu mnogo manje.

“Sada farmeri posluju na ivici rentabilnosti ili sa minusom i tako je posljednje dvije godine, dok prerađivači, marketi i država profitraju”, naveo je Lakić.

On smatra da je smanjenje uvoza jedan od načina da se riješi problem.

“Sve dok uvoz bar djelimično ne bude smanjen, mi ćemo biti u problemu. Slobodno tržište dovešće crnogorsku poljoprivredu u položaj iz kojeg se neće moći oporaviti. Sada su zadnji trzaji. Mi ne vidimo izlaz u koliko se država ne uključi”, saopštio je Lakić.

Nenezić je kazao da uvozno mlijeko nije jeftinije od domaćeg.

“Prosječna cijena sirovog mlijeka u otkupu je 35 centi. Šta može farmer za taj novac da kupi. Litar mlijeka je jeftiniji nego 200 grama hljeba, nego pola litra vode, ima cijenu kao četvrtina limenke piva. To je danas najjeftiniji proizvod u maloprodajnim objektima. Poskupilo je ulje, hljeb, gorivo, svi poljoprivredni imputi koji učestvuju u prizvodnji mlijeka su poskupili blizu 120 odsto u prosjeku, dok je mlijeko poskupilo nekih 18 odsto u ovoj godini”, naveo je Nenezić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije