fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećane akcize na cigarete i fino rezani duvan

Povećane akcize na cigarete i fino rezani duvan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcize na cigarete i fino rezani duvan od danas su povećane.

Kako se navodi u obavještenju objavljenom na sajtu Uprave carina, specifična akciza na cigarete uvećana je sa 33,5 EUR na 37 EUR na hiljadu komada cigareta, dok je proporcionalna smanjena sa 30,5 odsto na 29 odsto od njihove maloprodajne cijene.

„Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 40 EUR na 45 EUR po kilogramu tog proizvoda“, navodi se u obavještenju.

Iz Uprave su kazali da za cigarete i fino rezani duvan, s obzirom na promijenjenu akcizu, postoji obaveza popisa zaliha, obračuna i uplate razlike akcize.

Kako su objasnili, subjekti koji obavljaju trgovinu na malo duvanskih proizvoda, nijesu u obavezi da obave popis zaliha u slučaju promjene visine akcize.

„Proizvodači i uvoznici cigareta su dužni da, kada dođe do promjene visine akcize na cigarete, na dan prije povećanja naprave popis zaliha cigareta i obave obračun i uplatu razlike akcize, prema iznosima i stopama propisanim zakonom“, objasnili su iz Uprave.

Popis zaliha i obračun razlike akcize podnosi se nadležnim područnim jedinicama Uprave na obrascu AKC-ORA, u roku od 15 dana po isteku mjeseca u kojem je došlo do promjene njene visine, odnosno u ovom slučaju do 15. februara.

Iz Uprave carina su napomenuli da je Zakonom o akcizama predviđena prekršajna odgovornost i propisana novčana kazna od dvije hiljade do 20 hiljada EUR za preduzeće, ako na dan povećanja visine akcize ne napravi popis zaliha, obračun i uplatu akcize, odnosno njenu razliku.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...