fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećaće penzije 2,12 odsto

Povećaće penzije 2,12 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzije će se u ovoj godini povećati 2,12 odsto, potvrdilo je Danu više izvora bliskih Fondu penzijsko invalidskog osiguranja (PIO).

Fond PIO će krajem naredne sedmice donijeti set od luka o usklađivanju penzija.

„Usklađivanje penzija obavlja se u skladu sa Zakonom o PIO, na osnovu podataka Monstata o rastu zarada i potrošačkih cijena u Crnoj Gori. Кako su navedeni parametri kompletirani, stekli su se uslovi da upravni odbor krajem naredne sedmice donese set odluka o usklađivanju, nakon čega će o tome obavijestiti javnost“, kazali su iz Fonda PIO.

Izmjenama i dopunama Zakona o PIO, čije odredbe su stupile na snagu u avgustu 2020. godine, predviđeno je usklađivanje penzija i vrijednosti penzije za jedan lični bod po takozvanoj rotirajućoj formuli.

Umjesto dotadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada, novom formulom uvodi se usklađivanje sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji.

Prema podacima Monstata, prosječna neto zarada u prošloj godini porasla je procenat i po, sa 524 na 532 EUR, dok je inflacija bila 2,4 odsto. Prosječna penzija sada iz nosi oko 293 EUR.

Ovo je prvo od tri usklađivanja koja će biti u ovoj godini.

Iz Fonda PIO su ranije saopštili da se, shodno zakonu, u slučaju negativne vrijednosti izračunatog usklađivanja ne obavlja umanjenje penzija, već se iznos penzija zadržava na postojećem nivou, u cilju zaštite materijalnog položaja penzionera.

Prošle godine su penzije porasle 0,9 odsto. Prema statističkim po dacima za novembar prošle godine, Fond PIO isplaćuje prava za ukupno 128,13 hiljada korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su to pravo ostvarili shodno Zakonu o PIO ili primjenom međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju. Navedeni broj obuhvata 118,21 hiljadu korisnika prava u Crnoj Gori i 9,92 hiljade korisnika prava u inostranstvu.

Od ukupnog broja korisnika prava u Crnoj Gori, 113,68 hiljada je penzionera, a 4,52 hiljade korisnika ostalih prava iz PIO. Strukturu ukupnog broja penzija u Crnoj Gori čine starosne, 58,32 odsto, invalidske 16,33 odsto i porodične 25,35 odsto.

Van Crne Gore isplaćuju se 9,84 hiljade penzija i 82 ostala prava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...