fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećaće cijene prevoza ukoliko država ne pomogne

Povećaće cijene prevoza ukoliko država ne pomogne

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Autobuski i taksi prevoznici moraće da povećaju cijene svojih usluga, ukoliko im država ne pomogne i subvencioniše ih po litru goriva ili se odrekne akciza, piše Dan.

Taksisti traže da voze za 1,1 EUR po litru, dok je prevoznicima najveća cijena koju mogu podnijeti da budu rentabilni 1,3 EUR po litru.

Taksi i autobuski prevoznici zapošljavaju oko četiri hiljade ljudi.

Cijena dizela je sada 1,45 EUR po litru, ali će od utorka biti skuplja za minimum 15 centi. Prema najavama domaćih i stranih stručnjaka, realno je očekivati da cijene budu i preko dva EUR po litru.

Predsjednik strukovnog sindikata taksista Crne Gore, Borislav Pavlović, kazao je za Dan da će danas imati sastanak sa ministrom finansija Milojkom Spajićem u vezi sa zahtjevima koje su dopisom poslali prije nekoliko dana.

Taksisti su tražili subvencije za plate za prvi kvartal i subvencije po litru goriva, za cijenu od preko 1,1 EUR po litru.

“Naše usluge ćemo poskupiti samo ako nam država ne pomogne onako kako smo tražili. Po sadašnjim cijenama nema efekta voziti, bolje je parkirati auto i sjedjeti kući. Ako dizel poskupi drastično, kao što se najavljuje za preko 30 centi, a ne budemo imali nikakvu pomoć, onda cijene usluga moramo povećati 50 odsto. Ipak, više detalja ćemo imati nakon sastanka sa ministrom, kao i nakon sastanka koji ćemo nakon toga održati sa kolegama”, rekao je Pavlović.

On je ranije kazao da je u Crnoj Gori trenutno manje od hiljadu licenciranih taksista, a da ih je prije pandemije bilo preko 1,5 hiljada.

Autobuski prevoznik Davor Dokić, jedan od članova Klastera prevoza Crne Gore, kazao je da su prevoznici u očajnoj situaciji, te da je osim cijena goriva problem i politička situacija u Crnoj Gori.

“Predlagali smo davno da se izmijeni Zakon o akcizama i da se poveća dio akcize koji se vraća prevoznicima. On je sada 18 centi, a predlagali smo da nam se vrati cjelokupan iznos. Nažalost, nijesmo dobili nikakav odgovor u vezi sa tim predlogom”, reako je Dokić.

Kada su u pitanju cijene usluga autobuskih prevoznika, rekao je da prvo moraju znati na koliko će se zaustaviti cijena goriva u budućem periodu.

“Cijene ne smijemo mijenjati brzo zbog naših korisnika. Moramo biti oprezni. Država može da pomogne sa subvencijama, a ukoliko to ne uradi, neminovno je da ćemo povećati cijene. Opšte je rasulo na svim nivoima. Cijena po kojoj mi možemo voziti i biti rentabilni je 1,3 EUR po litru. Sve preko toga nas prinuđava da dižemo cijene usluga. Prema nekim informacijama, cijene goriva će ići preko dva EUR. Od države i dalje tražimo da nam vrati kompletnu akcizu kako ne bismo dizali cijene”, rekao je Dokić.

On je dodao da u Crnoj Gori posluje 130 firmi koje se bave prevozom i koje imaju hiljadu autobusa. Zapošljavaju blizu tri hiljade radnika.

“Država ne treba da daje veliki novac da bi sačuvala prevoznike. Prevoz je kao u organizmu krvotok, mora se sačuvati”, naglasio je Dokić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije