fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotrebna nova komercijalna ležišta ugljovodonika

Potrebna nova komercijalna ležišta ugljovodonika

Budva, (MINA-BUSINESS) – Zemlje Balkana su u prethodnom periodu uložile značajne napore koji bi trebalo da rezultiraju novim komercijalnim ležištem ugljovodonika, čime će postati atraktivnije i privlačnije za nove naftne kompanije, saopštio je direktor Uprave za ugljovodnike, Vladan Dubljević.

On je, na otvaranju Balkanskog samita industrije nafte i gasa u Budvi, kazao da će povećano prisustvo naftnih kompanija neminovno dovesti do više istraživanja, a samim tim i do novih komercijalnih otkrića.

“Imajući u vidu situaciju u regionu i evidentan progres u svim segmentima istraživanja i proizvodnje nafte, ne mogu a da ne uočim da nešto ipak nedostaje. U ovom trenutku treba nam jedno značajno otkriće. Mislim da smo svi spremni za to i da su napori koje smo uložili u prethodnom periodu konačno došli do trenutka kada treba da budu nagrađeni novim komercijalnim ležištem ugljovodonika“, rekao je Dubljević.

On smatra da će, ukoliko se to otkriće desi, početi novo doba istraživanja ugljovodonika na prostoru Balkana.

„Postaćemo atraktivniji i privlačniji za nove kompanije, a povećano prisustva naftnih firmi neminovno će dovesti do više istraživanje i novih komercijalnih otkrića“, naveo je Dubljević.

Iz Uprave za ugljovodonike su saopštili da dvodnevni samit okuplja predstavnike vlada zemalja Balkana koje se bave proizvodnjom i istraživanjem nafte i gasa, predstavnike naftnih kompanija koje rade u tim zemljama, kao i predstavnike nacionalnih naftnih kompanija.

Dubljević je podsjetio da je u pitanju sedmi samit i da se sjeća prvog kada je Crna Gora, tada bez značajnijeg iskustva u upravljanju ugljovodoničnim resursima, stidljivo najavila donošenje zakona o aktivnostima u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i plan za raspisivanje prvog tendera za dodjelu koncesija za istraživanje i proizvodnju.

„Drago mi je što mogu da kažem da smo za ovih sedam godina, a imajući u vidu da smo počeli da gradimo industriju od samih temelja, postigli veliki progres. I ne samo Crna Gora. U odnosu na vrijeme održavanje prvog samita situacija u sektoru istraživanja nafte i gasa na prostoru jugoistočne Evrope bitno je drugačija“, saopštio je Dubljević.

Dok se Crna Gora, kako je dodao, nalazi pred velikim, zahtjevnim i vrlo izazovnim istražnim bušenjem, koje će početi i završiti se u narednoj godini, stvari se pokreću i u ostatku regiona.

„Crna Gora je prva od zemalja u okruženju odlučila da napravi otklon od tradicionalnog korišćenja zakona o geološkim istraživanjima i naftno-gasnoj industriji i izgradila namjenski pravni i fiskalni okvir i modele ugovora za sektor istraživanja nafte i gasa. Sve to je bilo urađeno prije raspisivanja prvog tendera“, kazao je Dubljević.

Sve zemlje u okruženju su takođe pristupile sveobuhvatnoj ili djelimičnoj izmjeni postojećih zakonskih okvira.

„Bez namjere da ističem prednosti ili mane pojedinih pravnih sistema, smatram da su naši susjedi donijeli dobro skrojene regulatorne okvire prilagođene svojim ekonomijama i raspoloživim resursima za upravljanje industrijom istraživanja nafte i gasa”, rekao je Dubljević.

On smatra da je važno da cijeli region ima više-manje ujednačen odnos između onog što je prihod države i onog što predstavlja profit naftne kompanije.

„Ujednačenost fiskalnih okvira će omogućiti da se lakše i brže dođe do zajedničke proizvodnje iz ležišta ugljovodonika, koje će eventualno podijeliti administrativna granica, ako takva komercijalna ležišta budu otkrivena“, dodao je Dubljević.

On je saopštio da je u oblasti istraživanja nafte i gasa veoma važno upravljanje podacima koji su značajni kako bi se sagledala jedinstvena ugljovodonična potencijalnost regiona.

„Naša je namjera da uskoro svi podaci koji su vlasništvo države i nijesu zaštićeni ugovornim obavezama o povjerljivosti, budu dostupni na nekoj vrsti i-clouda. To posebno smatramo značajnim u svjetlu novih tenderskih procesa koji se uskoro očekuju“, zaključio je Dubljević.

Najčitanije